Amerika egyre több helyen kezd kifutni a kórházi ágyakból és orvosokból

Amerika egyre több helyen kezd kifutni a kórházi ágyakból és orvosokból

Koronavírus az Amerikai Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több a beteg az amerikai kórházakban, több tagállamban nem elég az ágy és az orvos – jelentette szerdán este az amerikai közszolgálati rádió (NPR). A rádió riportösszeállítása szerint a járvány elsősorban a középnyugati tagállamokban lángolt fel ismét, de Idahótól Ohióig mindenütt emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma.

Tíz olyan tagállam van, amelyben szerdán megugrott a koronavírus okozta Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma: Arkansas, Dél-Dakota, Iowa, Kentucky, Montana, Nebraska, Nyugat-Virginia, Ohio, Oklahoma és Wisconsin.

A wisconsini Milwaukee-ban szerdán egy közparkban megnyílt az első tábori kórház, ahol már fogadták is az első betegeket. – Hálásak vagyunk a kórházainknak, de elszomorít bennünket, hogy hol tart ma Wisconsin – nyilatkozta Tony Evers kormányzó. A politikus egyúttal arra kérte honfitársait, hogy maradjanak otthon. Közleménye szerint a tábori kórházban oxigénnel és Remdesivirrel kezelik majd a betegeket.

Kentuckyban Andrew Beshear kormányzó „gyászosnak” nevezte a helyzetet, és elrendelte a kórházi kapacitások jelentős kibővítését. – Ha szükséges, akkor szállodákat és közparkokat is igénybe kell vennünk – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján, utalva ő is a tábori kórházak felállításának lehetőségére. Beshear közölte: kedden 1312 új Covid–19-beteget regisztráltak, 776 beteget kórházban ápolnak, és 96 ápoltat kellett lélegeztető gépre kapcsolni. Ohióban szerdán 1154 Covid–19-beteget ápoltak kórházban, 158 beteget pedig lélegeztető gépre kapcsoltak.

Észak-Dakotában Doug Burgum kormányzó bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda 50 tagját – akik eddig kontaktkutatással foglalkoztak – átirányítják, és ezentúl nekik kell értesíteniük az embereket a pozitív vírustesztről. Észak-Dakotában – a baltimore-i Johns Hopkins kórház és egyetem adatai szerint – szerdán 1224 új fertőzöttet regisztráltak.

Idahóban szerdán minden korábbinál több, 1030 vírusfertőzöttet diagnosztizáltak, ebben a tagállamban jelenleg több mint 45 ezer a koronavírusos betegek száma. Brad Little, idahói kormányzó ennek ellenére sem tette kötelezővé a szájmaszk viselését, és nem szigorított az eddig érvényben lévő elővigyázatossági intézkedéseken sem.

Oklahomában szerdán 821 új fertőzést állapítottak meg, a kormányzó, Kevin Stitt elrendelte, hogy kórházba került betegeket „osszák el” az állam több egészségügyi intézménye között. A járvány terjedése miatt Bostonban Marty Walsh polgármester elrendelte, hogy valamennyi állami iskola távoktatásban folytassa a tanévet.

Robert Redfield, a járvány-, és betegségmegelőzési központok (CDC) igazgatója szerdai sajtókonferenciáján kijelentette: optimista azt illetően, hogy még az év vége előtt rendelkezésre áll a Covid–19 elleni oltóanyag. A konferencián jelenlévő Alex Azar, az emberi erőforrások és az egészségügy minisztere hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy az év végéig kétféle vakcina is kész lesz. – Január végéig elegendő vakcinánk lesz ahhoz, hogy az idős embereket, az egészségügyi dolgozókat és a mentőket beolthassuk – mondta Azar. Márciusra prognosztizálta, hogy elégséges vakcina áll majd rendelkezésre valamennyi amerikai beoltásához.