Az Egyesült Államok „nem tette lehetővé”, hogy Ukrajna oroszországi célpontokat támadjon

Az Egyesült Államok „nem tette lehetővé”, hogy Ukrajna oroszországi célpontokat támadjon

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákkal találkozik a front közelében (Fotó: Ukrainian Presidential Press Service)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem bátorította, és nem is tette lehetővé, hogy Ukrajna orosz területen hajtson végre támadást. A bejelentés azután érkezett, hogy az ukrán tüzérség dróntámadásokat hajtott végre egy mélyen Oroszország területén lévő katonai bázis ellen. A bázison több bombázó repülőgép megsérült, és hárman meghaltak.

Kijev nem ismerte el közvetlenül, hogy ők hajtották végre a támadást, de ez mindenki számára egyértelmű. Az elemzők szerint ezzel az ukrán vezetés azt akarta demonstrálni, hogy képesek támadást intézni Oroszország ellen az ország belsejében is. Ugyanakkor ez az akció igen kellemetlen helyzetbe hozta az Egyesült Államokat, hiszen így még közelebb került az Oroszországgal szembeni közvetlen konfrontáció veszélye.

Ezért vissza is léptek attól, hogy Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákat juttassanak, mert attól félnek, hogy azokat is Oroszország területére lőnék ki. A támadást egyébként nem amerikai fegyverekkel, hanem még a szovjet időkből származó drónokkal hajtották végre az Engels légibázis ellen. A bázison állomásozik néhány orosz stratégiai bombázó is. Putyin főtisztekkel találkozott, és arra utasította őket, hogy tegyék meg a szükséges döntéseket Oroszország biztonságának szavatolása érdekében.

(Guardian)

Címkék: ukrajnai háború