Az Egyesült Királyság alig bírja ellenőrzés alatt tartani a vírust

Az Egyesült Királyság alig bírja ellenőrzés alatt tartani a vírust

Nagy-Britannia koronavírus idején: maradj otthon, védd az Országos Egészségügyi Szolgálatot és ments életeket (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peter Openshaw, a kísérleti orvostudomány professzora az Imperial College Londonban, illetve a kormány koronavírus-szakértője arra figyelmeztetett a Sky Newsnak adott interjújában, hogy az Egyesült Királyságban annak határára kerültek, hogy elveszítik a koronavírus-járvány feletti ellenőrzést.

Ha ez bekövetkezne, akkor újból országos lezárásra lesz szükség. Ezért arra kért mindenkit, hogy tartsák be az eddig hozott rendelkezéseket. Elmondta, hogy szerinte mindenki egyetért abban, hogy gyorsan kell cselekedni, hogy megelőzzék a járvány exponenciális terjedését, mert már néhány napos késlekedés is nagyon megnehezíti a hatékony ellenintézkedéseket.

Openshaw szerint a jelenlegi brit helyzet igen veszélyes. A vírus reprodukciós rátája (vagyis az a szám, ahány újabb embert megfertőz egy fertőzött) jelenleg 1,7. A kormány hétfőtől hat főre korlátozza a megengedett csoportosulások létszámát.

A szakértő elmondta, hogy reményei szerint már a télen elkészül a hatékony vakcina, és azt a jövő év első felében megkaphatják a britek.