Az egyiptomi kormány csirkelábevésre szólította fel a lakosságot

Az egyiptomi kormány csirkelábevésre szólította fel a lakosságot

Indonéz csirkelábleves (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyiptom gazdasági helyzete, az infláció, és ezen belül az élelmiszerek inflációja kifejezetten gyászos képet mutat, amit csak tetéz, hogy az egyiptomi font is jelentősen veszített értékéből a mértékadó nyugati valutákhoz képest (Ismerős helyzet?)

Az emberek elszegényedése olyan mértéket öltött, hogy kormány tájékoztatót adott ki arról, hogy hogyan lehet kevesebb pénzből is táplálkozni. Minthogy a csirkehús kilónkénti ára a 2021-es 1 dollárról mostanra 2,36 dollárra emelkedett, sokan egyszerűen már nem képesek megfizetni. 

No, de a csirkének nemcsak húsa van, hiszen van neki lába is! Az egyiptomi Országos Táplálkozástudományi Intézet Facebookon megjelentett tájékoztatójában felteszik a kérdést: „fehérjében gazdag alternatív élelmiszert keres, amivel spórolhat?” Ezután számos lehetséges élelmiszert ajánlanak, közöttük a csirkelábat, illetve a marhapatát.

Ezek az élelmiszerek természetesen a legszörnyűbb szegénység szimbólumai Egyiptomban (is), így nagy felháborodás övezte a javaslatot. A legtöbb egyiptomi a csirke lábát nem is tekinti tápláléknak, csak állati hulladéknak. Ettől függetlenül valószínűleg sokan megfogadták a tanácsot, mert a csirkeláb ára is meredek emelkedésbe kezdett, és rövid idő alatt megduplázódott (most 0,67 dollár körüli értéken áll).

Eközben a hivatalos adatok szerint egyiptomi lakosság majdnem harmada a szegénységi küszöb alatt él. A Világbank ezzel szemben úgy becsülte, hogy a valós arány inkább 60 százalék.  

(CNN)

Címkék: Egyiptom, csirkeláb