Az ENSZ demilitarizált övezetet szorgalmaz a Zaporizzsjai atomerőmű körül

Az ENSZ demilitarizált övezetet szorgalmaz a Zaporizzsjai atomerőmű körül

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ és az Egyesült Államok is demilitarizált övezet létrehozását tartja szükségesnek Európa legnagyobb atomerőműve környezetében, ahol jelenleg heves harcok dúlnak az orosz agresszorok és az ukrán honvédők között. A két fél egymást vádolja a Zaporizzsjai atomerőmű tüzérségi támadásával. Az ukrán állami atomenergiai vállalat bejelentette, hogy csütörtökön öt orosz tüzérségi támadás érte őket, ami még a műszakváltást is ellehetetlenítette.

Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint azonban az oroszok által oda helyezett üzemeltetőket támadták az ukránok. Az ukrán Energoatom szerint a harcok ellenére az atomerőmű normálisan üzemel. Az Egyesült Államok is arra szólítja fel Oroszországot, hogy szüntessen be minden harci tevékenységet a régióban, adja vissza az irányítást az ukránoknak, és létesítsenek demilitarizált övezetet.

Eközben Ukrajna egyre hevesebben támadja a korábban az oroszok által elfoglalt Krím-félszigetet, ami azt valószínűsíti, hogy újabb, nagy hatékonyságú és nagy hatótávolságú tüzérségi fegyverekhez jutottak. Kedden megsemmisült egy orosz légi bázis a Krím-félszigeten, bár Ukrajna nem ismerte el hivatalosan, hogy ők állnának a támadás mögött.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az ukrán tisztviselőket, hogy ne beszéljenek az újságíróknak az ukrán hadi taktikáról, mert ez „meglehetősen felelőtlen”. Ezt azután kellett közölnie a beosztottjaival, hogy anonim forrásokra hivatkozva megjelent a sajtóban, hogy az ukránok hajtották végre a Krím elleni támadást.

Címkék: ukrajnai háború

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.