Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt nyújt a palesztinoknak

Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt nyújt a palesztinoknak

Egy férfi egy sérült palesztin lányt visz az al-Aksza kórházba az izraeli légicsapás után a gázai Deir al-Balahban 2023. október 22-én (Fotó: AFP via Europress/Ashraf Amra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt jelentett be a palesztinok számára

A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni – jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

A támogatást az életmentő sürgősségi segítségnyújtásra, valamint az alapvető szükségletekhez való hozzáférés helyreállítására lehet felhasználni. A humanitárius segítségnyújtás a legkiszolgáltatottabb csoportok védelmét, a pszichoszociális támogatást és a krízishelyzetben történő oktatást is prioritásként kezeli.

Az EU által finanszírozott humanitárius projektek oltalmazó szolgáltatásokat – például jogi segítségnyújtást vagy anyagi támogatást – nyújtanak az izraeli telepesek erőszakos cselekedeteinek áldozatul esett ciszjordániai palesztin közösségek számára is – olvasható a testület sajtóközleményében.

A napról napra súlyosbodó gázai humanitárius válságra válaszul a bizottság azonnal mozgósította vészhelyzeti eszközeinek széles skáláját. Összesen 30 humanitárius légi hidat szerveztek, és már ezer tonna segély jutott el a gázai rászorulókhoz. A Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i terrortámadását követő teljes körű katonai művelet, valamint az izraeli hadsereg gázai ostroma az övezet 2,2 millió lakosa számára katasztrofális szintre emelte a már így is súlyos humanitárius helyzetet - hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

(MTI)