Az Európai Unió üzent Oroszországnak Navalnij megmérgezésének évfordulóján

Az Európai Unió üzent Oroszországnak Navalnij megmérgezésének évfordulóján

A Moszkva városi bírósága által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (b) egy üvegkalitkában áll perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án (Fotó: MTI/AP/Moszkva városi bírósága)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió emberi jogi kötelezettségvállalásainak betartására szólítja fel Moszkvát Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének második évfordulóján – közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szombaton.

Közleményében Borrell úgy fogalmazott: az Európai Unió felszólítja Oroszországot, hogy teljesítse az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerinti kötelezettségeit, és tegyen eleget a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB), amely tavaly februári ideiglenes intézkedésével Navalnij mielőbbi szabadon bocsátását írta elő.

Hangsúlyozta: az EU továbbra is a lehető leghatározottabban elítéli a Navalnij elleni gyilkossági kísérletet, valamint az ellenzéki politikus által vezetett szervezet és regionális irodái működésének betiltását, ahogy a munkatársak zaklatását és bebörtönzését is.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy tegyen eleget a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) szerinti kötelezettségvállalásainak, és teljes átláthatóság mellett és további késedelem nélkül vizsgálja ki Navalnij megmérgezésének körülményeit” – fogalmazott Borrell, majd hozzátette: az EU azt várja, hogy a vizsgálat során Moszkva teljes mértékben működjön együtt a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW).

A főképviselő közölte: az EU nem ért egyet az illetékes hatóságok azon júniusi „indokolatlan” fegyelmi intézkedésével, mely szerint szigorúbb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe helyezték át Navalnijt, miután jogerőre emelkedett az ellene csalás címén meghozott ítélet. Az EU az orosz hatóságokat tartja felelősnek Navalnij biztonságáért és egészségéért – mondta.

Az Európai Unió sajnálattal látja, hogy Oroszország Ukrajna elleni „indokolatlan, provokálatlan és jogtalan” háborúja felerősítette a belső elnyomást Oroszországban, valamint a Kreml leghangosabb kritikusaival és a civil társadalom egészével szembeni szisztematikus fellépést – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Alekszej Navalnij – Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik ismert bírálója – 2020. augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg.

(MTI)