Az orosz diplomaták egyik gépe Washingtonba repült

Az orosz diplomaták egyik gépe Washingtonba repült

Orosz Il–96-os. Forrás: Flickr.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Káncz Csaba geopolitikai elemző vette észre, hogy az orosz elnöki adminisztrációhoz tartozó Il–96-os repülőgép szombaton Szentpétervárról Washingtonba tart.

A szakember szerint a gépet kizárólag magas rangú orosz tisztviselők használhatják, ugyanez a gép vitte az orosz delegáció tagjait a héten kétszer Minszkbe az ukránokkal tárgyalni.

A „Rossiya 88” jelű gép, melyet mi is megtaláltunk egy repüléskövető oldalon magyar idő szerint este fél 9 körül érkezik az Egyesült Államok fővárosába, az európai légteret megkerülve. A gépet egy harmadik repülésfigyelő oldal is az „orosz diplomaták különgépének” nevezi. Azt a sejtést erősíti, hogy nem akárkik ülhetnek a fedélzetén, hogy az orosz gépek jelenleg – különleges kivételektől eltekintve – nem léphetnek amerikai légtérbe.

A gép cikkünk írásakor Grönland közelében járt. Az egyik repüléskövető oldalon jelenleg a legtöbbet keresett, leginkább figyelt járatnak számít. Mindenki azt találgatja, hogy ki vagy mi lehet a fedélzetén. Nem ezt, de ilyen típusú (Il–96) gépet használt már korábban Vlagyimir Putyin is.

Frissítés: A Moszkvatér.com, „a szláv világ portálja” a forrást nem linkelve azt írta, hogy „az orosz külügyminisztérium később közölte, hogy a gép diplomatákat hoz haza az Egyesült Államokból”. 

Ezt később hivatalosan is megerősítették, a Politico azt írta, hogy magyar idő szerint szombat este 8-kor száll le egy repülő az amerikai főváros mellett található Dulles reptéren, hogy hazavigye azokat az orosz diplomatákat, akiket az Egyesült Államok kémnek nyilvánított.
 

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!