Az orosz katonai bloggerek a donyecki Liman környéki orosz állások közelgő összeomlásáról írnak

Az orosz katonai bloggerek a donyecki Liman környéki orosz állások közelgő összeomlásáról írnak

Kislány a harkivi Iziumban, kezében orosz rakáétasorozatvető-lövedékkel (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Institute for the Study of War (Háborúkutató Intézet) nevű think tank jelentése szerint számos orosz katonai blogger (blogoló katona, illetve hadi tudósító) arról ír, hogy a kelet-ukrajnai Liman térségében lévő orosz pozíciók tarthatatlanok, és az előrenyomuló ukrán védők hamarosan legyőzik a támadókat.

A nem hivatalos orosz források jelentései szerint az ukrán erők arra törekszenek, hogy bekerítsék a Limannál lévő oroszokat, és ennek érdekében igyekeznek elvágni az utánpótlási és kommunikációs csatornáikat. Szerintük a limani hídfőállás összeomlása miatt az ukrán honvédők hamarosan már Donyeck megye teljes északi és Luhansz nyugati részén támadhatják az orosz pozíciókat.

Kritikát fogalmaznak meg az orosz hadvezetéssel szemben is. Szerintük az orosz hadügyminisztérium nem kezelte megfelelően a limani orosz veszteségeket, és nem készült fel e frontszakasz közelgő összeomlására. „Ez pedig valószínűleg tovább rontja majd az egyébként is alacsony szinten álló orosz morált” – írják.

Leírják, hogy korábban a hadvezetés nem biztosított megfelelő információt a harcoló alakulatok számára a harkivi ukrán ellentámadással kapcsolatban, ami tovább rombolta a harci morált, és általános pánikhoz vezetett az orosz katonák körében. Az orosz nacionalisták ezt követő dühe vezethetett oda, hogy Putyin elrendelte az orosz tartalékosok részleges mozgósítását.

(Guardian)

Címkék: ukrajnai háború