Az ukránok szerint az oroszok újra megpróbálják majd bevenni Kijevet

Az ukránok szerint az oroszok újra megpróbálják majd bevenni Kijevet

Életkép Kijevből a háború idején (Fotó: Sinitsa Aleksandr / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán fegyveres erők vezetője úgy véli, hogy Oroszország újabb kísérletet tesz a főváros, Kijev elfoglalására. Valerij Zaluzsnyij tábornok az Economistnak adott interjújában elmondta, hogy az oroszok valószínűleg februárban vagy márciusban próbálkoznak meg ismét a főváros elleni támadással. A tábornok a második világháborúhoz hasonlította a helyzetet, és azt mondta, „valahol az Urálon túl új erőforrásokat készítenek elő”. Arra a kérdésre, hogy mit gondol a 300 ezer fős orosz mozgósításról, azt válaszolta: lehet, az egységek nem jól felszereltek, de ettől még problémát jelentenek.

Zaluzsnyij úgy számol, hogy az oroszoknak három és fél - négy év kellett ahhoz, hogy összegyűjtsék az erőforrásokat: embereket, felszerelést, lőszert. Ez körülbelül három hónapnyi harci tevékenységre volt elég. Mára viszont kimerítették ezeket az erőforrásokat, elpazarolták a lehetőségeiket anélkül, hogy eredményt elértek volna el. – Most újra el kell gondolkodniuk azon, hogy miként kerülhetnek ki ebből a helyzetből – nyilatkozta Zaluzsnyij.

Hozzátette: az oroszok valószínűleg keresik a harcok szüneteltetésének a lehetőségét, bár közben civileket támadnak, és azt igyekeznek elérni, hogy a lakosság „halálra fagyjon”. Erre a tábornok szerint egyszerű okból van szükségük: időt akarnak nyerni, hogy forrásokat gyűjtsenek a folytatáshoz.