Bárhogy is alakuljon a választás, a CDU–CSU kormányalakításra készül

Bárhogy is alakuljon a választás, a CDU–CSU kormányalakításra készül

Armin Laschet CDU-elnökké választása után 2020. január 16-án (Fotó: /Facebook/CDU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményétől függetlenül ismét kormányalakításra készül a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) a pártszövetség kancellárjelöltjének vasárnap este tett bejelentése szerint.

Armin Laschet a CDU berlini eredményváró rendezvényén mondott rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a CDU–CSU-ra adott minden egyes szavazat „egy baloldali kormány ellen leadott szavazat, ezért mindent megteszünk azért, hogy az uniópártok vezetésével alakuljon szövetségi kormány”.

A részeredmények alapján készített első eredménybecslések szerint a CDU–CSU az eddigi koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mögött végzett, az ARD országos köztelevízió megbízásából készített becslés szerint a szavazatok 24,7 százalékát gyűjtötte össze, a másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából végzett számítások szerint pedig 24,4 százalékot szerzett.
Az SPD az ARD szerint 24,9 százalékkal, a ZDF szerint 25,6 százalékkal végzett az első helyen.

Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje az első nyilatkozatában ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy pártját illeti meg a kormányalakítás joga. – A választók azt akarják, hogy a következő kancellárt Olaf Scholznak hívják – fogalmazott. A CDU–CSU-nál a 25 százalék alatti eredmény az 1949 óta működő pártszövetség leggyengébb választási szereplése, messze elmarad az előző, 2017-es Bundestag-választáson elért 32,9 százaléktól. Az SPD-nél a 25 százalék körüli eredmény erősödés a 2017-es – történelmi mélypontot jelentő – 20,5 százalékhoz képest.

Három forgatókönyv lehet

A részeredmények alapján készített becslések szerint három koalíciós összetétel tűnik lehetségesnek. Az egyik a nagykoalíció – a CDU–CSU és az SPD közös kormányzásának – folytatása. Ezt egyik párt sem szorgalmazza. Lehetségesnek tűnik még, hogy az SPD összefog a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP), vagy a CDU/CSU alakít kormányt ezzel a két partnerrel.

A Zöldek a szociáldemokraták és a CDU–CSU felé is nyitottak. Az FDP a párt elnöke, Christian Lindner meghatározása szerint a CDU–CSU természetes szövetségese. A politikus vasárnap este a ZDF-nek azt mondta, hogy a demokratikus pártoknak minden körülmények között tudniuk kell tárgyalni a lehetséges kormányzati együttműködésről, de az biztos, hogy egy CDU–CSU–Zöldek–FDP koalíciót több közös pont – politikai elképzelés, törekvés – kötné össze, mint egy SPD-Zöldek-FDP összetételű koalíciót. Ugyanakkor bármilyen tárgyalás előtt be kell várni a választási végeredményt és a párt vezető testületeinek határozatait – tette hozzá.

A Zöldek és az FDP egyaránt megerősödve vághat neki az esetleges kormányalakítási tárgyalásoknak. A Zöldek 14,3-14,4 százalékon állnak az eredménybecslések szerint, ez bő másfélszerese a 2017-ben elért 8,9 százaléknak. Az FDP 11,6-11,7 százalékot szerezhet a négy évvel ezelőtti 10,7 százalék után.

(MTI)