Bárki újságíró lehet, és működik – Dél-Koreában

Bárki újságíró lehet, és működik – Dél-Koreában

Hazugság – Az OhmyNews grafikáján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van egy 2000-ben alakult dél-koreai híroldal, az OhmyNews, amelyről mindent elmond a jelmondata: „Minden polgár újságíró!”. A tartalom nagy részét átlagos polgárok írják – a beküldött anyagokat átnézi egy szerkesztői csapat, tartalmi-formai hibák esetén visszajelzést adnak az adott szerzőnek, és ezen hibák kiküszöbölése után kerülnek fel a cikkek az online felületre. A követelmények, amik szerint elbírálják az egyes cikkeket, teljesen nyilvánosak. Ahhoz, hogy valaki civil újságíró legyen az oldalon, regisztrálnia kell telefon-, illetve személyi igazolványszámmal, így kerülve el a rosszindulatú anonim írásokat.

Dél-Koreában 1987 júniusában jött el a demokratikus fordulat, amikor a polgári társadalom különböző csoportjai együttes erővel felszámolták az uralkodó autoriter rezsimet. Ezt követően a demokratikus intézmények elkezdtek megszilárdulni, viszont a médiában fennmaradt a reformokra kevéssé nyitott sajtótermékek hegemóniája. Ennek ellensúlyozására jött létre az OhmyNews, olyan hangokat is megszólaltatva, amelyek a tradicionális médiaviszonyok között nem kaphattak helyet. A cikkek mellett az OhmyNews üzemeltet egy vitarovatot is, ahol a fiókkal rendelkező felhasználók egyes hírek alatt vitathatnak meg közéleti kérdéseket.

Ma az OhmyNews ott van a 300 leglátogatottabb koreai weboldal között, és a civil újságírás mellett van egy OhmyFact nevezetű tényellenőrző szolgáltatásuk is. Ez azért különleges, mert a brit Reuters vagy az itthon működő Lakmusz.hu típusú oldalakkal szemben nem egy bináris (igaz-nem igaz) tengelyen helyezik el az egyes állításokat, hanem egy hétfokú skálán: tényszerű – többnyire igaz – féligazság – többnyire hamis – hamis – tudatos hazugság – ítélet alatt álló kijelentés. A procedúra, amely szerint kategorizálják az egyes állításokat, teljesen átlátható, ez azért van így, hogy az emberek megbízható forrásból tudjanak tájékozódni, illetve, hogy az egyes politikai aktorok ne hivatkozzanak a részrehajlásra, ha egyes kijelentéseiknek kétséges igazságtartalmat tulajdonítanak.

Címkék: Dél-Korea, OhmyNews