Bekeményít a horvát kormány az indokolatlan áremelések miatt

Bekeményít a horvát kormány az indokolatlan áremelések miatt

Strand a horvátországi Brac szigetén (Fotó: Nick Savchenko/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A horvát kormány arra szólította fel mindazon kereskedőket, akik indokolatlanul emeltek árakat az euróátállás miatt, hogy haladéktalanul állítsák vissza azokat a december 31-ei szintre. Ellenkező esetben erőteljes kormányzati beavatkozás lép érvénybe – közölte az MTI.

Andrej Plenkovic kormányfő a kabinet csütörtöki ülése után arról beszélt, hogy egyes kereskedelmi társaságok az euróra átállást arra használták fel, hogy tovább emeljenek az árakon, ami szerinte indokolatlan. Tájékoztatása szerint a kormány megbízta a gazdasági és a mezőgazdasági minisztériumot a pontos adatok begyűjtésével. A fogyasztók védelme érdekében jogszabályokat is módosíthatnak.

Plenkovic a lehetséges szankciós intézkedések között az energiaválság mérséklésére nyújtott támogatások megvonását és más adóformák bevezetését említette. A kormányfő egyúttal üdvözölte, hogy a vállalkozók nagy része tartotta magát az előírásokhoz, és felszólította őket, hogy határolódjanak el azoktól a szabálysértőktől, akik árnyékot vetnek minden horvát vállalkozó társadalmi felelősségére.

Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport tavaly június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A szükséges jogszabályok elfogadásával az év végéig lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképp Horvátország január elsején az euróövezet tagjává válhatott.

A tagországok pénzügyminiszerei (Ecofin) az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozta meg. Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az euróövezet előszobájának tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót.