Bekérették Kína washingtoni nagykövetét a tajvani kérdés miatt

Bekérették Kína washingtoni nagykövetét a tajvani kérdés miatt

Tajpej, 2022. augusztus 3.
A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke beszél, miután Caj Jing-ven tajvani elnök (j) a polgári személyeknek adható legmagasabb állami elsimeréssel tüntette ki a tajpeji elnöki palotában 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiéleződött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között.
MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok bekérette Kína washingtoni nagykövetét a Tajvan miatt kialakult diplomáciai vitában. 

John Kirby, az amerikai kormány nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes szóvivője bejelentette: azért kérették be Csin Kang nagykövetet, hogy közöljék vele, az amerikai álláspont szerint Kína „felelőtlenül és provokatívan viselkedik a tajvani kérdésben, amikor erődemonstrációval reagál Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására”.  

Kirby a tájékoztatón nem árulta el, hogy ki fogadta a kínai nagykövetet, de leszögezte, „elítélik a felelőtlen katonai lépéseket, amelyek ellentétesek az amerikai törekvéssel, hogy hosszú távon biztosítva legyen a Kína és Tajvan közötti tengerszoros békéje és biztonsága”.  

A szóvivő hozzátette, azt is tudtára adták a nagykövetnek, hogy a kínai erődemonstráció nemcsak Tajvanon, de a G7 és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagállamaiban is aggodalmat váltott ki. John Kirby kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok egy Kína-politikája, és álláspontja változatlan: nem ismeri el Tajvan függetlenségét, ugyanakkor támogatja a szigetnek azt a jogát, hogy fenntartsa demokratikus rendszerét.

(MTI)