Benkő Tibor: Nincs oroszveszély

Benkő Tibor: Nincs oroszveszély

A NATO európai főhadiszállása Brüsszelben (Fotó: Flickr.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A kormány nem aggódik amiatt, hogy Oroszország Ukrajnában háborút provokált, a konfliktus nem befolyásolja Magyarország biztonságát és az sem, hogy szerződésszegő módon telepítenek hadászati eszközöket – minderről Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszélt magyar újságíróknak Brüsszelben. A tárcavezető szerint hazánkat közvetlen orosz veszély nem fenyegeti.

A sajtótájékoztatót megelőzően a NATO védelmi miniszterei találkoztak a szervezet európai főhadiszállásán. A kétnapos megbeszélés fő témája éppen az orosz fenyegetés volt, különös tekintettel arra, hogy az amerikaiak felmondták azt a kétoldalú megállapodást, amely az atomtöltetek hordozására is alkalmas közepes hatósugarú rakéták telepítésére vonatkozott.

Ezek a rakéták 500 és 5500 kilométer közötti célpontokra bevethetők, előnyük, hogy rendkívül könnyű mozgatni őket, akár egy kamion platóján is elhelyezhetők. Az elmúlt öt évben az amerikaiak 30 alkalommal szólították fel az oroszokat, hogy fejezzék be a rakéták telepítését, amelyek létezéséről bizonyítékkal is rendelkeztek. Ennek ellenére Moszkva folyamatosan tagadta ennek a technikának a meglétét, mígnem Donald Trump, szokása szerint Twitteren megüzente, hogy felmondja a szerződést. Ez meg is történt, most hat hónapja van az oroszokra arra, hogy a szerintük nem létező rakétákat leszerelje.

Benkő Tibor szerint a leszerelésre bár nincs sok esély, mégis bízik abban, hogy sikerül Oroszországot jobb belátásra téríteni. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy már készen vannak a védelmi tervek Magyarországon és a NATO szintjén egyaránt arra az esetre, ha előáll a szerződés nélküli állapot. Ennek részleteit azonban nem akarta elmondani.

Magyar szempontból a másik fontos téma a NATO és Ukrajna kapcsolata, hiszen hazánk több mint egy éve blokkolja keleti szomszédunk integrációs törekvését a védelmi szervezetben és az EU-ban egyaránt. Előbbi azt jelenti, hogy hiába szeretne a NATO magasabb szintű, intézményes kapcsolatot fenntartani az ukránokkal, illetve közös nyilatkozatban elítélni az orosz agressziót, Magyarország ezt nem engedélyezi, a nagyköveti szintnél magasabb fórum összehívását rendre megvétózza.

A magyar kormány mindaddig fenntartja ezt, amíg az ukránok vissza nem vonják az oktatási törvényük kisebbségekre nézve hátrányos részeit. Erre azonban az ukránok nem hajlandóak, így marad az üzengetés. Most – közölte a miniszter – az történt, hogy a brit védelmi miniszter tartott egy szigorúan nem hivatalos, napirenden kívüli munkareggelit, ahol jelen voltak a NATO miniszterei és az ukrán vezetők is. Benkő Tibor a találkozóval kapcsolatban nem közölt részleteket, mindössze annyit mondott, hogy ebben a szövetségesi rendszerben be kell tartani a szabályokat, márpedig az ukránok megszegték azt, és a magyaroknak adott igazat a Velencei Bizottság is. A honvédelmi miniszter szavai szerint továbbra is sok bírálat éri a magyar kormányt az ukránok miatt, de azért olyanok is voltak a tárcavezetők közül, akik a folyosón négyszemközt neki adtak igazat.