Borköztársaság Oroszország és Románia fogságában

Borköztársaság Oroszország és Románia fogságában

Borfesztivál Kisjenőn (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Chisinauba, vagyis magyar nevén Kisjenőbe utazni a legtöbb ember számára értelmetlen és fölösleges kaland. Sokan gondolják, hogy Moldova szó szerint Európa hátsó udvara, nincs ott semmi látnivaló. Valóban, nincs tenger, turisztikai látványosság sem sok, probléma viszont akad bőven, gondoljunk csak például a területén lévő szakadár államra, a Dnyeszter Menti Köztársaságra, amely tulajdonképpen egy orosz irányítás alatt lévő tartomány. Még a saját lakossága sem túl lojális az országhoz: a statisztika szerint naponta átlagosan 106 személy hagyja el Moldovát a végleges kitelepülés szándékával.

Egy konferencia miatt érkezem ide pár napra. A szálloda, ahol szobát foglaltak nekem, maga a velünk élő Szovjetunió: az a típusú épület, ahol nem spóroltak a márvánnyal, de ettől még hidegebb és barátságtalanabb lett minden. Beszélek románul, ezért megveszem a helyi lapot, a Jurnalul de Chisinau címlapján öles betűkkel virít a cím: Gyilkosság és büntetlenség. Egy nappal korábban, délután kettőkor egy részeg nő belehajtott egy trolibuszba Porsche Cayenne típusú terepjárójával, megölve egy embert, és megsebesítve huszonötöt. Már számtalanszor elítélték ittas vezetés miatt, írja a lap, összesen negyvenhárom súlyos kihágást követett el eddig, ötször állt bíróság előtt, és a jogosítványát már bevonták. Csakhogy magas körökben mozog, jó kapcsolatai vannak az ügyészségen, ezt is meg fogja úszni – írják a kollégák, és nincs okom azt hinni, hogy túloznak.

(...)

A teljes riportot keresse a Magyar Hang október 18-án megjelent 2019/42. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/42. számban? Itt megnézheti!

Címkék: riport, Moldova