Brutális vezetés uralkodott a francia kulturális adónál

Brutális vezetés uralkodott a francia kulturális adónál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemond a France Culture közszolgálati rádió elnöke, Sandrine Treiner, miután a csatorna vezetését többen a „brutális” jelzővel írták le – derült ki a Libération cikkéből.

A lap még szeptemberben tárta fel, miféle vezetési módszerek jellemzőek a Radio France-hoz tartozó adónál. A távozás bejelentése összefüggésben áll azzal, hogy jövő hétre készülhet el egy hosszabb jelentés a cégen belüli eddigi menedzsmentről. Treiner e-mailben tájékoztatta kollégáit a döntéséről, az utóbbi néhány hónapot komplikáltnak nevezve. Elmondása szerint véget kívánt vetni annak a „nehéz helyzetnek”, amelybe „szeretett” csapata és rádiója került. A levél kiderült az is, hogy a menedzsmenttel egyetértésben döntött a távozásról. Treiner tizenhárom éve volt a csatornánál, eleinte még Olivier Poivre d’Arvor programtanácsadójaként.

A négy hónappal ezelőtti megszólalók szerint megszégyenítő bánásmód, diktatórikus viselkedés volt jellemző a vezetés részéről. Az ügy napvilágra kerülése óta nyugodtabb lett a légkör, Treiner valamennyire a háttérbe vonult, de úgy tűnik, a távozása már elkerülhetetlenné vált. A folyamat feltárását egy rádiótól független csapat, az Alcens végezte, szakszervezeti forrás szerint pedig több mint száz tanúvallomás született az elmúlt időszakról. A megszólaló szerint pedig olyasmikre derült fény, amilyen dolgokat el sem tudnánk képzelni.

Az Alcens egyelőre nem zárta le a vizsgálatot, és előzetesen nem küldött el semmilyen erről szóló anyagot a Radio France-nak. Annak elnöke, Sibyle Veil nem kívánta kommentálni a fejleményeket, és Treiner szakmai jövőjéről sem tudunk többet. Annyi biztos, hogy a hét végén hagyhatja el a csatornát.

A szeptemberi cikkben közel két tucatnyian vallottak a cégen belüli állapotokról. A nyilatkozatok szerint a France Culture-nál rendszerszintűvé vált az erőszak, a munkavállalók elnyomása, a dolgozók folyamatosan megfélemlítve érezték magukat. Tavaly legalább négy bejelentést is tettek, a rádióvezetést erkölcsi megszégyenítéssel vádolva. Keddi e-mailjében Treiner a sikereik felemlegetése mellett bocsánatot is kért azért, hogy szavai szerint hibákat követett el. Elmondása szerint a problémákat fokozta, hogy külön dolgoztak egymástól, nehezebben találtak közös perceket, amelyeket akár informális keretek között tölthettek volna. Továbbá a stressz, illetve a változások felgyorsulása is hozzájárult szerinte, hogy nehezebben értették meg egymást, és ezért vállal minden felelősséget. Úgy látja továbbá, veszélyesebb terepen mozog egy női vezető, és ezt a saját példáján keresztül tanulta meg.

Treiner vezetése alatt egyébként a rádióadó hallgatottsága erősödött, a Médiamétrie mérése szerint novemberben és decemberben 3,1 százalékon állt, naponta 1,7 milliónyian követték. Korábban, 2015-ben még a hallgatottság alig közelítette meg a két százalékot. A csatorna eközben az elmúlt hét évben nőibb jellegűvé vált, erősítette a hasonló tartalmakat, ahogy természetesen – a korszak általános jellemzőjének megfelelően – népszerű új podcastokat is indított.