A CDU nyeri a berlini választást, de nagy kérdés, hogy végül irányíthat-e

A CDU nyeri a berlini választást, de nagy kérdés, hogy végül irányíthat-e

Egyszarvújelmezbe öltözött szavazó a megismételt berlini tartományi választáson a német fővárosban 2023. február 12-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kai Wegner vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) nagy arányú győzelmét jelzik a Berlinben vasárnap tartott megismételt tartományi törvényhozási választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll). A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a CDU a szavazatok 27,5-28 százalékát szerezhette meg. Ez nagyjából 10 százalékpontos erősödés a legutóbbi, 2021-es választáson elért 18 százalékhoz képest. A CDU csaknem negyedszázada, 1999 óta nem nyert választást a tartományi rangú német fővárosban.

Ám az ugyancsak ellenzékben lévő liberálisok (FDP) – akikkel a CDU helyben kormányozni szeretne – gyengültek, a 2021-es 7,1 százalék után a szavazatok 4,5-5 százalékát gyűjthették össze, vagyis nem biztos, hogy átlépték a törvényhozásba (Képviselőház) bejutás 5 százalékos küszöböt, és ha veszik is az akadályt, nem valószínű, hogy a CDU az FDP-vel többségi törvényhozási támogatásra támaszkodó kormányt (Szenátus) tud alakítani. Az eddig kormányzó SPD–Zöldek-Baloldal koalíció 19, 18,2, 12,7 százalékot szerzett a ZDF szerint, az ARD-nél 18,7, 18,8, 12,1-et, A Zöldek esetében ez gyakorlatilag a 2021-es eredmény, a másik két pártnál 2–2 százalékos csökkenés, de matematikailag még akár megmaradhat a többségük. Az AfD esetében 9 és 9,4 százalékot mutatnak az exit pollok (2021-ben 8 százalékot kaptak).

„A kormányzás megbízatása Kai Wegneré – mondta Mario Czaja CDU-főtitkár az ARD-nek. – A jelenlegi kormányt leszavazták”. Szerinte a városnak olyan koalícióra van szüksége, „amely nem megoszt, hanem egyesít”. Szerinte a tisztesség ezek után tiltja, hogy az eddigi kormány folytassa a munkát. Az eddigi kormányzó polgármester, Franziska Giffey (SPD) elismerte a választási vereséget. Nyilvánvaló, hogy a berliniek elégedetlenek voltak – mondta. „Együtt harcoltunk, de ez nem volt elég az első helyhez, és talán még a második helyhez sem. Most azonban az a feladat, hogy stabil többséget alakítsunk ki. Ez az SPD feladata kell, hogy legyen – tette hozzá. Omid Nouripour zöldpárti vezető is lehetségesnek tartja az eddigi koalíció folytatását, de lehetőleg a Zöldekkel az élen. „De természetesen a Zöldek minden berlini demokratikus párttal tárgyalni fognak” – mondta a Die Welt beszámolója szerint. A portál hozzátette, hogy Franziska Giffey (SPD) mellett a Zöldek csúcsjelöltje, Bettina Jarasch is megfogalmazta már a választás előtt az igényét a városházára. Az SPD, a Zöldek és a Baloldal 2016 óta kormányoznak együtt, és 2021 decemberében megújították a koalíciót. 

A Frankfurter Allgemaine Zeitung (FAZ) idézte Kai Wegnert, aki azt mondta, hogy az SPD-vel és a Zöldekkel akar tárgyalni a koalícióról. Michael Müller (SPD), Berlin volt polgármestere vasárnap este pártja koalíciós lehetőségeiről így nyilatkozott: „Sok minden választ el minket tartalmilag a CDU-tól, mind a Zöldektől, mind az SPD-től. Ezt figyelembe kell venni, amikor koalíciót keresünk." Az SPD-nek vannak lehetőségei arra, hogy kormánypárt maradjon – tette hozzá. A FAZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a kampányban több vitás pont volt is volt az SPD és a Zöldek között.

A Berliner Zeitung úgy számol, hogy a számok alapján egy berlini CDU-kormány jelenleg a kevésbé valószínű opció, ugyanis a Zöldek és az SPD ellenszenve a CDU/CSU-val szemben óriási. Szerintük inkább Giffey vagy Jarasch lesz a befutó végül, ha utóbbi több szavazatot kap, akkor a koalíció győzelme esetén is új vezetője lesz a városnak.

A berlini alkotmánybíróság tavaly novemberben döntött arról, hogy a 2021-es választást meg kell ismételni. Számos szavazóhelyiségben hiányoztak vagy összekeveredtek a szavazólapok, egyes esetekben hosszú sorok kígyóztak, és sok helyen még este 6 óra után is folyt a szavazás. Ez a ciklus 2026-ban fog véget érni.

Címkék: Németország, Berlin, CDU