Csak itthon érdekes a migráció: Magyarország nem segíti a Frontex albániai misszióját

Csak itthon érdekes a migráció: Magyarország nem segíti a Frontex albániai misszióját

A tengerből kimentett kisfiú a Frontex járőrhajóján, Leszbosz szigeténél 2016 márciusában (Fotó: Reuters/Alkis Konstantinidis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

50 határőrt, 16 járművet és egy mozgó hőkamerát küld Albániába a közös uniós határőrizeti szerv, a Frontex, hogy segítsék a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelmet a görög partokhoz közeli részeken – derül ki a Frontex hírleveléből, amelyet az Átlátszó.hu szúrt ki. Az eszközöket az albán-görög határon állítják fel, így támogatják a helyi hatóságokat, hogy küzdjenek az embercsempészet, az emberkereskedelem és a terrorizmus ellen. Az eszközöket az albán-görög határon állítják fel, így támogatják a helyi hatóságokat, hogy küzdjenek az embercsempészet, az emberkereskedelem és a terrorizmus ellen.

Az akcióhoz 12 ország küldött egységeket – Ausztria, Horvátország, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Hollandia, Románia, Lengyelország és Szlovénia –, de Magyarország nem vesz részt a közös európai határvédelmi együttműködésben. Pedig a migrációs ügyekért felelős uniós biztos, Dimitris Avramopoulos szerint a közös együttműködéssel jobban kezelhetővé válik a migráció és a közös határok védelme. Márpedig ez az, amit a magyar kormány is minden alkalommal hangsúlyoz.

A Frontex közzétette a migrációs adatait is. Eszerint 2019 első négy hónapjában összesen 24 ezren jöttek, ami 27 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A hazánkat érintő nyugat-balkáni útvonalon ugyanebben az időszakban 3400 illegális határátlépést regisztráltak, ez duplája, mint egy évvel korábban. Összehasonlításképp: a 2015-ös migrációs csúcs idején naponta több mint tízezren jöttek.

Címkék: migráció, Frontex