Csak negatív covidteszttel lehet beutazni Kínából Nagy-Britanniába

Csak negatív covidteszttel lehet beutazni Kínából Nagy-Britanniába

Várakozó beutazók a londoni Heathrow repülőtéren (Fotó: 1000 Words/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negatív koronavírus-teszt felmutatását írja elő a jövő héttől a brit kormány a Kínából Angliába utazóknak. Steve Barclay brit egészségügyi miniszter szombati nyilatkozatában kiegyensúlyozott, elővigyázatossági jellegű és átmeneti intézkedésnek nevezte a döntést.

A tárca ismertetése szerint január 5-től a Kínából közvetlen repülőjáratokkal Angliába érkezőknek indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és a leletet beszállás előtt fel kell mutatniuk.

A tesztelési előírás csak a Kínából közvetlenül angliai repülőterekre érkező utasokra vonatkozik. Az Egyesült Királyság többi országába - Skóciába, Walesbe és Észak-Írországba - nem közlekednek közvetlen repülőjáratok Kínából, de a brit kormány szombaton közölte: tárgyal a helyi kormányzatokkal annak elérése végett, hogy a Kínából érkezők tesztelési kötelezettsége az egész országra kiterjedjen.

Kínában december elején, röviddel a szigorú rendszabályok elleni tüntetések után jórészt feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt járványügyi korlátozásokat. Több városban ismét kinyithattak az éttermek, a bevásárlóközpontok és az iskolák, és számos térségben felhagytak az addig kötelező tömeges tesztelésekkel is. A fertőződések száma azóta egybehangzó értesülések szerint gyorsan emelkedik, bár a hivatalos és a külföldi szakértők, sajtóorgánumok által idézett adatok között óriási a különbség.    

A Financial Times című londoni üzleti napilap karácsonyi kiadásában kiemelte, hogy a kínai országos közegészségügyi bizottság hivatalosan közzétett nyilvános adatai szerint csak 62 592 koronavírus-fertőződés történt december első három hetében. A brit lap azonban a kínai hatóságok nem nyilvános becsléseit ismerő forrásait idézve azt írta, hogy valójában 250 millió ember, a teljes kínai lakosság 18 százaléka lehetett koronavírus-fertőzött december első húsz napjában.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság szombati helyzetértékelése szerint a kínai hatóságok naponta ötezer új koronavírus-fertőződéses esetről számolnak be, külföldi szakértők azonban úgy tartják, hogy a tényleges napi fertőződési esetszám közelebb járhat az egymillióhoz. A kínai kormány azonban bejelentette, hogy január 8-tól feloldja a külföldi utazási korlátozásokat.

Nagy-Britannia mellett több más ország - köztük az Egyesült Államok, Franciaország, India, Izrael, Spanyolország és Dél-Korea - is tesztelési kötelezettséget vezetett be a Kínából beutazókra. Brit szakértők szerint ugyanakkor a teszteléshez kötött beutazási feltétel aligha lesz hatékony megelőzési módszer.

Sir Andrew Pollard, a brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) elnöke a BBC-nek nyilatkozva szombaton valószínűtlennek nevezte, hogy az új korlátozásokkal távol lehet tartani Nagy-Britanniától az esetleges új koronavírus-variánsokat. Pollard professzor - aki az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetőjeként az egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus-vakcinájának kifejlesztését is irányította - kijelentette: a korábbi utazási tilalmak sem akadályozták meg a vírust abban, hogy "körbeutazza a világot".

(MTI)

Címkék: covid