Csökken az új olasz fertőzöttek száma, de továbbra is sok a halálos áldozat

Csökken az új olasz fertőzöttek száma, de továbbra is sok a halálos áldozat

Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazott koronavírussal fertőzött betegeket ápol (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járványgörbe fokozatos lefelé ívelése mellett Olaszországban a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítését mérlegeli a közelgő év végi ünnepek alatt, miközben a halálos áldozatok napi száma ismét hatszáz fölé emelkedett az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint.

Egy nap alatt 14 842 új beteget szűrtek ki a korábbi több mint 13 ezerhez képest, de közel negyvenezerrel több teszt elvégzésével. A tesztelések és az azokon kiszűrt fertőzöttek aránya 9,9 százalékra süllyedt az egy nappal ezelőtti 12,3 százalékról. Az aktív betegek száma 730 ezerre csökkent az egy hónappal ezelőtti több mint 935 ezerhez képest.

Majdnem negyvennel csökkent a lélegeztetőgépen levő betegek száma, jelenleg 3345. Kórházban valamivel több mint 30 ezren vannak, de november 8-án még majdnem 33 ezren voltak. December 3. óta most először emelkedett a halálos áldozatok száma: egy nap alatt 634 beteg hunyt el a hétfői 528 után. A járványnak összesen a 61 240 áldozata volt már az országban. Február óta 237 orvos is meghalt a kór miatt.

A javuló járványadatokkal egy időben a kormány nem zárta ki az ünnepi időszakra bejelentett korlátozások részleges enyhítését, ami a megyék közötti közlekedés engedélyezését jelentheti. Az egészségügyi hatóságok viszont elleneznek bármilyen enyhítést a helyzet januári súlyosbodásától tartva. Miután Luciana Lamorgese belügyminiszter fertőzöttnek bizonyult, Giuseppe Conte miniszterelnököt is tesztelték, akinek eredménye negatív lett.

Svájc bejelentette, hogy december 10-től felfüggeszti az Olaszországba tartó vasúti járatok közlekedését. A svájci vasúttársaságok arra hivatkoztak, hogy nem tudják betartatni a római kormány járványintézkedéseit, vagyis nem tudják elvégezni az utasok hőmérsékletének mérését és esetleges tesztelését. Más források szerint az utasok hiánya miatt állították le a járatokat, jelentős nehézséget okozva a két ország között naponta ingázó ötezer olasz munkavállalónak.

Milánó központjában kedden tüntettek azoknak a kereskedelmi központoknak a dolgozói, amelyeknek a hétvégén és más ünnepnapokon zárva kell tartaniuk, szerdára pedig a közigazgatási dolgozók hirdettek meg országos sztrájkot. Munkabeszüntetésüket azonban nem kíséri társadalmi támogatás, mivel a közalkalmazottak azon kevés szakmai kategória képviselői között vannak, ahol nem veszítették el állásukat a járványban. (MTI)