Kivonulnak a Wall Street-i bankok Oroszországból, az ukránok szerint az oroszok aknákat telepíthettek a zaporizzsjai atomerőműnél – percről percre

Kivonulnak a Wall Street-i bankok Oroszországból, az ukránok szerint az oroszok aknákat telepíthettek a zaporizzsjai atomerőműnél – percről percre

Az orosz és az ukrán csapatok közötti harcban megrongálódott tank a Kijev közelében fekvő Brovariban 2022. március 10-én (Fotó: MTI/AP/Felipe Dana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, a frissebb bejegyzésekért kattintson új közvetítésünkre!

• A szerdai nap eseményeit itt olvashatják el.
• Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán tárgyalása érdemi eredmény nélkül zárult, Lavrov szerint Putyin tárgyalna Zelenszkijjel
• A Goldman Sachs az első komolyabb amerikai bank, amely elhagyja Oroszországot
• Az ukrán állami atomenergetikai cég, az Energoatom szerint az oroszok elaknázták a tározó partját a zaporizzsjai atomerőműnél
• Tegnap lebombáztak az oroszok egy szülészetet Mariupolban – Oroszország tagadja, hogy civilek voltak az orosz hadsereg célpontjai, de kivizsgálja az esetet
• A Fehér Ház állítja: vegyi vagy biológiai támadást is tervezhetnek az oroszok Ukrajna ellen, „mindannyiunknak résen kell lennie”.
• Az ukrán hadsereg ellentámadást indíthatott az orosz erők ellen Kijev védelmében

06:00: A pénteki közvetítésért kattintson új cikkünkre!

23:15: Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR szerint az orosz invázió 15 nappal ezelőtti kezdete óta 2 316 002 ukrán menekült el a hazájából, emellett 1,9 millió fő egyelőre az országon belül maradva kényszerült elhagyni az otthonát. Az összesítés szerint a legtöbben, 1,4 millióan Lengyelországba menekültek, a lengyeleket Magyarország 214 160, Szlovákia 165 199, illetve Románia 84 671 menekülttel követi. Az UNHCR szerint a többi uniós tagállamba eddig összesen 258 844 ukrán érkezett.

23:08: Az orosz hadsereg több civilt ölt meg, mint katonátállítja konkrét számokat mellőzve Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter. Az ENSZ korábbi közleménye szerint február 24. és március 8. között 516 ukrán civilt öltek meg, míg 908-an szenvedtek sérüléseket a harcokban. Az ukrán oktatási miniszter, Szerhij Skarlet szerint az orosz invázió kezdete óta több mint 280 ukrán iskolát ért találat vagy légicsapás. Az Ukrajinszka Pravda által idézett miniszter azt is közölte: az oktatási minisztérium interaktív térképet dolgozott ki, amely folyamatosan frissíti az információkat a megrongálódott és megsemmisült oktatási intézmények számáról, valamint az ukrán oktatási intézményeknek az orosz invázió következtében okozott veszteségeiről.

22:55: Az amerikai katonai hírszerzés vezetője, Scott Berrier vezérőrnagy szerint egy esetleges Ukrajna felett bevezetett repüléstilalmi zóna (no-fly zone) sem védene az Oroszország által Ukrajnában használt fegyverek többsége ellen – idézte a legmagasabb rangú amerikai katonai elhárítót a CNN. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és a kijevi kormány, de újabban már Lengyelország kijevi nagykövete is ezt kérte a NATO-tól. – Az orosz erők „többnyire rakéták, tüzérség és több rakétavető kombinációját alkalmazzák; vannak precíziós irányítású lőszereik, amelyeket repülőgépekről dobnak le, de ezek aránya kicsi – mondta Berrier Angus King maine-i szenátorral folytatott eszmecseréjén. A katonai hírszerző parancsnok szerint a repüléstilalmi zóna nem véd a „rakéták és tüzérség ellen”.

22:30: „Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon” címmel, szokatlan időpontban, csütörtök este fél tízkor tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató. A részletekért ide kattintsanak! >>>

22:29: Telefonon egyeztetett román kollégájával Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter – idézte a Pentagon közleményét az al-Dzsazíra. Az amerikai tárcavezető Vasile Dincuval a NATO-tagok „megingathatatlan egységét hangsúlyozta”. Ami a konkrétumokat illeti: Lloyd Austin „elismerését fejezte ki Románia azon szándékáért, hogy humanitárius segítségnyújtási logisztikai központot kíván létesíteni és vendégül látni, valamint megvitatta a tervezett, francia vezetésű multinacionális harccsoportot Romániába telepítésének lehetőségét”.

22:22: Mariupolt „középkori módszerekkel” ostromolják – idézte a BBC egy ukrán parlamenti képviselő megállapítását. Dmitro Gurin szülei jelenleg is az ostromlott városban tartózkodnak. A képviselő szerint az élelmiszer legfeljebb 2-3 napig tarthat még ki. Gurin szerint mivel az oroszok nem tudták a csatamezőn legyőzni az ukránokat, ezért nemes egyszerűséggel rommá bombázzák a városaikat, így a Fekete-tenger észak-keleti partján fekvő Mariupolt is. „A szüleim nem hagyták el a várost, mert egyszerűen nem hitték el, hogy az oroszok képesek lennének szétbombázni egy 95 százalékban oroszajkú várost” – mondta az ukrán parlamenti képviselő.

22:14: Valóságos információs háború alakult ki a mariupoli szülészetet ért szerdai légicsapás körül. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök délután megerősítette, hogy a kórházra mért orosz légicsapásban három ember, köztük egy hatéves kislány vesztette életét. Az orosz védelmi minisztérium aztán tagadta felelősségét a mariupoli kórházat ért csapásért, és „megrendezett provokációval” vádolta Ukrajnát, többek között azzal érvelve, hogy az orosz légierő szerdán nem hajtott végre légicsapást földi célpontok ellen a térségben, mert tiszteletben tartja a tűzszüneti megállapodást. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt is állította, a kórházat „már régen" elfoglalta az ukrán hadsereg oldalán harcoló önkéntes csoport, az Azov zászlóalj, és hogy az összes terhes nőt kivitték az épületből. Miközben az oroszok – konkrét bizonyíték nélkül – azt állítják, hogy a kórházat az ukránok támadták meg, a BBC arról írt, dezinformációs csapatuk olyan bizonyítékokat talált, amelyek ellentmondanak az orosz állításoknak. A Twitter közben levette Oroszország brit nagykövetségének azt a bejegyzését, amely a moszkvai forgatókönyvet ismételte meg. A közösségi portál egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a tweetek megsértették a platform „erőszakos események tagadására” vonatkozó szabályait.

21:44: A JPMorgan Chase követi a Goldman Sachs példáját. Az amerikai székhelyű multinacionális befektetési bank csütörtökön bejelentette, hogy bezárja oroszországi üzleteit, mivel a Wall Street-i bankok követik a nyugati cégek kivonulását Moszkva ukrajnai háborús inváziója miatt. „A jelenlegi tevékenységeink is korlátozottak már, beleértve a globális ügyfelek segítségét a már meglévő kötelezettségeik kezelésében és lezárásában, valamint Oroszországgal kapcsolatos kockázataikat és ügyfeleink letétkezelői tevékenységét kezeljük még, illetve gondoskodunk az alkalmazottainkról” – írta a Financial Times által idézett közleményében a bank. A brit gazdasági lap megjegyzi: az országból való kilépés nem egy egy éjszakás esemény, mivel a bankok szabályozott szervezetek Oroszországban, így a banki műveletek leállítása az országban akár egy évig is eltarthat.

21:39: Az IMF moszkvai irodája „nem működik” – erősítette meg csütörtökön a nemzetközi szervezet vezetője, Oroszország ukrajnai invázióját követő elszigetelődésének legújabb jeleként. A Financial Times által is idézett Kristalina Georgieva ügyvezető igazgató újságíróknak tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy az alapnak „jelenleg nincs programkapcsolata Oroszországgal”, és kijelentette, hogy „nagyon valószínűtlen”, hogy az ország képes lesz felhasználni az IMF által kibocsátott 17 milliárd dollárnyi tartalékeszközt, amely valójában újonnan kibocsátott pénz.

21:33: Az Európai Unió vezetői támogatást ígérnek, de valószínűleg nem ajánlanak fel gyorsított EU-tagságot Ukrajnának – állítja egy általa megtekintett nyilatkozattervezetre hivatkozva az Euractiv. Az uniós ügyekben illetékes hírportál diplomáciai információi szerint leginkább Hollandia és Dánia elleneznének bármilyen gyors csatlakozási megoldást. (Hollandia egyébként szinte mindig ellenez minden további bővítést.) Az Euractiv szerint Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia már állást foglalt, Ukrajna azonnali csatlakozási perspektíváját támogatva.

21:26: Oroszország beleegyezett abba, hogy egy ukrán javítócsoport hozzáférjen a csernobili atomerőmű körüli távvezetékekhez – írja az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva az orosz Interfax hírügynökség. Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Ukrajna öt fő nukleáris létesítménye közül kettő, a hírhedt csernobili, valamint a zaporizzsjai  atomerőmű került orosz kézre. Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) a héten közölte, hogy megszakadt a kapcsolat Csernobillal és a zaporizzsjai létesítményekkel, ezzel összefüggésben aggasztónak minősítették a helyzetet. Az IAEA vezetője, Rafael Grossi Törökországba utazott, hogy külön találkozzon Oroszország és Ukrajna külügyminiszterével. Sajtótájékoztatóján Grossi arról beszélt, mindkét fél arról biztosította, hogy együttműködnek a nemzetközi szervezettel. 

21:16: Brüsszel olyan javaslatokon dolgozik, amelyek célja az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének fél évtizeden belüli fokozatos megszüntetése, az unió geopolitikai sebezhetőségének csökkentése érdekébenjelentette ki az Európai Bizottság elnöke a keddi versaillesi EU-csúcson. Ursula von der Leyen Twitter-bejegyzésében arról beszélt: „Rövid távon foglalkoznunk kell a magas energiaárakkal, és fel kell készülnünk a következő télre. Az árszabályozáson és az állami támogatásokon túlmenően keresünk olyan lehetőségeket, amelyekkel korlátozhatjuk a villamosenergia-árak emelkedését.” A bizottsági elnök azt is hozzátette: „Hamarosan minden év október elsejéig a gáztárolás minimum 90 százalékát biztosítjuk.” Orbán Viktor két napja Londonban a V4-es országok kormányfői és Boris Johnson egyeztetését követően arról beszélt, a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni, mert a szankciók további kiterjesztése az energetikaszektorra, az olaj- és a gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára.

21:06: A Walt Disney bejelentette, hogy a premierjei elhalasztását követően, egy újabb lépéssel leállítja az összes üzleti tevékenységet Oroszországban, beleértve a termékengedélyezést is – írja a Financial Times. „Ez magában foglalja a tartalom- és terméklicencelést, a Disney Cruise Line óceánjárós szórakoztató tevékenységeit, a National Geographic magazint, a Disney-turnékat, a helyi tartalomgyártást és az összes lineáris csatornát” – áll a cég közleményében. A „szerződéses bonyolultság” miatt ezen tevékenységek közül néhány leállítása hosszabb ideig tart. A Disney azt is kijelentette, hogy továbbra is elkötelezett oroszországi kollégái iránt, „akik továbbra is alkalmazottak maradnak”, de ennél többet ezzel kapcsolatban nem részleteztek.

20:57: Újra Oroszország irányába tartó humanitárius evakuálási útvonalakat ajánlott fel Moszkva az ukrán civilek számára Kijev jóváhagyása nélkül – idézi az orosz Interfax hírügynökséget a BBC. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ajánlat minden nap – moszkvai idő szerint délelőtt 10 órától, kijevi idő szerint 9 órától – él az ukrán civilek számára. A humanitárius folyosók Oroszország felé nyitására tett ajánlatokat korábban „cinikusnak” minősítette az ukrán fél, és visszautasították a hasonló ajánlatokat. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig „abszurdnak” nevezte az ilyen javaslatokat.

20:51: A nemzetközi pénzügyi intézet, az IIF becslése szerint 2022-ben 15 százalékkal csökkenhet az orosz gazdaság. A háború előtt 3 százalékos orosz növekedést jósoltak, ám az Ukrajna inváziója miatt bevezetett szankciók mély recessziót jeleznek előre – írta a BBC által is idézett közlemény. A nemzetközi intézet szakértői arra figyelmeztettek, hogy a visszaesés még élesebb lehet, ha további nyugati bojkottokra kerül sor az orosz energiaellátással szemben. – Egy ilyen lépés „drasztikusan rontaná Oroszország azon képességét, hogy árukat és szolgáltatásokat importáljon, és elmélyítené a recessziót” – vélik az IIF-nél. 

20:44: Az amerikai Burger King bejelentette, minden tevékenységét, így a franchise-modellben működő éttermeinek ellátását, utánpótlását is beszünteti. A Financial Times emlékeztet rá, Oroszországban több mint 800 franchise Burger King üzlet van, amelyeket egy helyi fő franchise-vevő kezel, és amely eddig nem szüneteltette a tevékenységét az országban.

20:25: Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a nap folyamán Szumiból 60 ezer, míg Kijevből 20 ezer embert sikerült evakuálniuk. „Legnagyobb bánatunk, amelyről nem tudok hallgatni, s minden percben beszélni fogok róla, megszólítva az egész világot: segítsenek Mariupolnak! Valóságos humanitárius katasztrófa van ott” – közölte videóüzenetében Irina Verescsuk. Az Ukrajinszka Pravda által is idézett ukrán helyettes kormányfő szerint még arra se képesek, hogy humanitárius segélyt nyújtsanak, vagy bármilyen alapvető szükségleti cikket eljuttassanak a Fekete-tenger keleti részén fekvő kikötővárosban rekedteknek. „Azok az emberek, akik hosszú napok óta állandó tűz alatt vannak, nem jutnak sem vízhez, sem élelemhez, sem gyógyszerekhez” – közölte.

20:17: Orosz katonai és luhanszki szakadár fegyveres csoportok beléptek a luhanszki régióban található novopszkovi és a harkivi régióban található kupjanszki kompresszorállomások helyiségeibe, valamint megpróbáltak beavatkozni a gázszállító rendszer műveleteibe – számolt be róla az Ukrán Gázszállító Rendszer (GTS) üzemeltetője. Az Ukrajinszka Pravda hírportál által idézett GTS azt követeli, hogy katonai és fegyveres csoportok „azonnal hagyják el a kompresszorállomások helyiségeit, és hagyjanak fel a gázszállító rendszer működésébe való beavatkozással”. Az ukrán vállalat mindezt jelentette a rendfenntartó szerveknek, a felhatalmazott állami hatóságoknak, valamint az orosz Gazpromnak is.

19:53: Elkészítette az orosz kormány azoknak az áruknak, eszközöknek és berendezéseknek a listáját, amely termékeket egy két nappal korábbi elnöki rendelet értelmében 2022 év végéig tilos lesz kivinni az országból – jelentette a kabinet sajtószolgálata nyomán az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség. A lista mintegy 200 tételt tartalmaz: műszaki, távközlési és egészségügyi berendezéseket, különböző járműveket, mezőgazdasági gépeket, elektromos berendezéseket, vasúti kocsikat, mozdonyokat, konténereket, turbinákat, fém- és kőmegmunkáló gépeket, monitorokat, projektorokat, konzolokat és paneleket nem lehet exportálni Oroszországból az év végéig az indoklás szerint azért, mert ezek „szükségesek az orosz piac stabilitásának biztosításához”.

19:45: Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, kormánya jogilag igazolható módot talál majd arra, hogy átvegye azt a tizenhat Oroszországban működő nemzetközi vállalkozást, amelyek úgy döntöttek, bezárják az országban lévő létesítményeiket az ukrajnai invázió miattírja a Financial Times. A brit gazdasági lap tudósítása szerint ez vonatkozhat az adott cégek vagyontárgyainak lefoglalására is. Orosz lapbeszámolók szerint az Ukrajna ellen február 24-én megindított orosz invázió kezdete óta mintegy 200 nagy külföldi multinacionális cég jelezte, hogy felfüggeszti tevékenységét, vagy végleg ki is vonul Oroszországból. Egy március elsején életbe lépett orosz elnöki rendelet közben gyakorlatilag megtiltotta a külföldi befektetőket az orosz eszközök kivonásától.

19:23: Oroszországnak van elég vevője az olajra és gázra, még akkor is, ha a nyugati hatalmak és szövetségeseik szankciókat vezetnek be az ukrajnai invázió miatt – mondta Szergej Lavrov. Az al-Dzsazíra hírtévé által idézett orosz külügyminiszter szerint senkit sem fognak rávenni, hogy megvásárolja az olajukat és a gázukat, és a kieső üzletfelek helyett van elég piac, amelyet ki tudnak szolgálni. 

19:18: A Goldman Sachs az első komolyabb amerikai bank, amely elhagyja Oroszországot az Ukrajna ellen indított inváziója miattderült ki a pénzintézet pénteki közleményéből. A Goldman Sachs volt az első nyugati bank, amely a Szovjetunió széthullását követően üzletelt az orosz kormánnyal. A cég most azt jelezte, hogy lépéseket tesz oroszországi tevékenységének leállítására.

19:12: Az orosz megszállók elaknázták a tározó partját a zaporizzsjai atomerőműnél – közölte Telegram-posztjában az ukrajnai atomerőműveket és egyéb nukleáris technikával foglalkozó vállalatokat összefogó Energoatom. Az erőművet még március 4-én foglalták el az országba benyomuló orosz csapatok, és ezt követően az átviteli rendszereit ki is kapcsolták. Ukrajna öt fő nukleáris létesítmények közül kettő, így még a hírhedt csernobili atomerőmű van orosz kézen. Ez utóbbit – ahogy azt lapunk is megírta – az oroszok lekapcsolhatták az elektromos hálózatról. Az Euromaidan hírportál szerint az orosz katonák megrongálták a Csernobilt és Kijevet összekötő magasfeszültségű hálózatot, ezért aztán arra kényszerültek, hogy időlegesen lekapcsolják Csernobilt. Az Energoatom szerdai közlése szerint Csernobilban nagyjából 20 ezer kiégett fűtőelemet tárolnak, ezeknek pedig folyamatos hűtésre lenne szükségük. Ha nincs áramellátás, akkor a hűtőmedencék hőmérséklete megemelkedik, így pedig radioaktív anyagok kerülnek a vízbe. A dízelgenerátorokat már bekapcsolták, az üzemanyag viszont jelenleg csak negyvennyolc órára elegendő. 

19:10 Az Egyesült Államok és szövetségesei további szankciókat fontolgatnak Oroszország megbüntetésére a háború miatt, írja a CNN. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint mérlegelik a további lépéseket, de nem részletezte, hogy milyen további szankciókra gondol. – Pénzügyileg elszigeteltük Oroszországot, a rubel szabadesésben van, az orosz tőzsde zárva – mondta a politikus.  

19:03 Az Ukrajna elleni orosz háború elleni tiltakozásul újabb világcégek jelentették be, hogy teljesen vagy részlegesen leépítik a kapcsolatukat Oroszországgal. Így a Philip Morris International Inc. dohányipari konszern is bejelentette, hogy felfüggeszti a tervezett oroszországi beruházásokat. 
A Hugo Boss AG német ruházati és divatcikk kereskedő vállalat is közölte, hogy ideiglenesen bezárta oroszországi üzleteit, felfüggesztette minden kiskereskedelmi tevékenységét és az online értékesítést is. Az amerikai John Deere, a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója arról jelentett, hogy felfüggesztette szállításait Oroszországba és Fehéroroszországba. Ugyancsak csütörtökön jelentette be a Rio Tinto Plc, a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata azt a tervét, hogy megszakít minden kereskedelmi kapcsolatot az orosz vállalkozásokkal. (MTI)

18:30 A Nemzetközi Fizetések Bankja (NFB) – amely gyakorlatilag a központi bankok központi bankjaként működik – követi az Oroszországi Központi Bankkal szembeni nemzetközi szankciókat, ahogyan az alkalmazandó, így nincs lehetőség a szankciók megkerülésére, ezért felfüggesztette az orosz jegybank működését” – írja az mfor.hu az NFB szóvivőjének csütörtökön a CNN-nek adott nyilatkozatára hivatkozva. „Az orosz Központi Bank hozzáférését az NFB valamennyi szolgáltatásához, üléséhez és egyéb NFB-tevékenységekhez felfüggesztették”.

18:20 Az orosz védelmi minisztérium tagadta felelősségét a mariupoli kórházat ért csapásért, és „megrendezett provokációval” vádolta Ukrajnát – írja a Sky News. A minisztérium állítása szerint Oroszország szerdán nem hajtott végre légicsapást földi célpontok ellen a térségben, mert tiszteletben tartja a tűzszüneti megállapodást. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt állította, hogy a kórházat „már régen" elfoglalta az ukrán hadsereg oldalán harcoló önkéntes csoport, az Azov zászlóalj, és hogy az összes terhes nőt kivitték az épületből. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma közölte, hogy a kórház elleni szerdai légicsapásban három ember, köztük egy gyermek meghalt.

18:05 Putyin háborúja meghatározó pillanat Európa számára – mondta a párizsi Versailles-i kastélyban rendezendő uniós csúcstalálkozóra érkező Ursula von der Leyen újságíróknak. A BBC beszámolója szerint az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, „a csúcstalálkozón újragondoljuk Európa védelmi képességeit és újragondoljuk az energiaellátási rendszert. Meg kell szabadulnunk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségtől, amihez hatalmas összeget kell fektetni a megújuló energiaforrásokba. Ez egyben stratégiai befektetés a biztonságunkba és függetlenségünkbe. Természetesen Ukrajnáról is tárgyalni fogunk, mint az európai családunk részéről. Szabad és demokratikus Ukrajnát akarunk, amellyel közös a sorsunk”. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a várakozó újságíróknak a következőket mondta: „Egységesebbek vagyunk, mint valaha. Soha nem láttam még ennyire egységesnek a tagállamokat és a transzatlanti partnereinket. Putyin azt hitte, hogy meghódítja Ukrajnát, de nem sikerült neki. Azt hitte, hogy sikerül megosztani bennünket, ebben is kudarcot vallott. Azt hitte, hogy gyengíteni fogja a transzatlanti szövetséget, és ismét csak elbukott. Most meg kell állítania a háborút.”

17:55 Ismét életét vesztette egy kárpátaljai katona Oroszország Ukrajna ellen indított háborújábanírja a Kárpátalja.ma a mukachevo.net a Fenyvesvölgyi Községi Tanács bejegyzésére hivatkozva. Roman Rusznik főhadnagy az A-1778-as katonai egység parancsnokaként szolgált. A katona az ungvári járási Ligetes (Luh) község lakosa volt.

17:50 Továbbra is kilométeres kocsisor áll az asztélyi-beregsurányi határátkelő ukrán oldalán – jelenti beregszászi tudósítónk, aki a helyben dolgozó segélyszervezetektől is érdeklődött, mikor érdemes inkább elindulniuk azoknak, akik hazánk felé vennék az irányt. Eszerint a legjobban azok járnak, akik lehetőleg reggel 9 óra előtt próbálnak átkelni, innentől már egyre hosszabb sorra lehet számítani. A leghosszabb várakozásra délután közepén lehet számítani, olyankor a kocsisor még Asztély faluba is benyúlik.

 

17:47 Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a BBC-nek arról beszélt, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el Ukrajnában. „A nemzetközi közösségben másokkal együtt dolgozunk azon, hogy dokumentáljuk azokat a bűncselekményeket, amelyeket Oroszország az ukrán nép ellen követ el. A civilek elleni olyan támadásokról van szó, amelyek semmilyen módon nem igazolhatók” – hangzott el a World Service Newshour című műsorban.

17:40 Drónfelvételek rögzítették, amint egy orosz harckocsioszlop tűz alá kerül Kijev külvárosában – olvasható Sky News oldalán. Az ukrán hadsereg állítása szerint a támadásban meghalt egy orosz harckocsiparancsnok Brovary városában. Az ukrán drónról készült felvételeken három orosz harckocsi látható Skybyn faluban, mielőtt északról legalább 20 orosz jármű csatlakozik hozzájuk, köztük harckocsik és egy TOS-1A típusú támadóeszköz, amely a termobarikus rakéták indítására képes.

17:22 A Twitter és a Facebook közölte, azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a hozzáférést szolgáltatásaikhoz Oroszországban – írja a Sky News. A bejelentésre azt követően került sor, hogy az orosz hatóságok az információáramlás akadályozására blokkolták a Facebook-hozzáférést és korlátozták a Twittert az országban. A Twitter-felhasználók az „onion (hagyma)” szolgáltatáson keresztül juthatnak hozzá a Twitterhez. Ehhez mindössze le kell tölteni a Tor böngészőt, így elérhetővé válnak a „dark webként” emlegetett oldalak, amelyek a .com helyett a .onion végződéssel rendelkeznek.

16:55: Az ostromlott Mariupol polgármester-helyettese arról beszélt a BBC-nek, nem tudja pontosan, hogy összesen hányan haltak meg a városban, de a legfrissebb adat szerint 1207 holttestet gyűjtöttek össze az utcáról. Szerhij Orlov arról is beszélt, hogy 47 embert tömegsírba temettek, mivel a városon kívüli temetkezési helyekre nem lehetett eljutni. – Nem mindenkit sikerült azonosítani – tette hozzá. A politikus arról is beszélt a brit közszolgálati adónak, hogy nem sikerült evakuálni az embereket a városból, illetve segélyszállítmányokat behozni. Ennek az az oka, hogy szerdán mintegy 100 személyautóval menekülni próbálók kénytele volt visszafordulni egy orosz ellenőrzőponttól, mert az orosz erők – ha nem is az autókra, de – körülöttük lövöldözni kezdtek. Eközben a The Guardian híre szerint a Nemzetközi Vöröskereszt arról számolt be, hogy az ostromlott Mariupolban több százezer embernek nincs élelme, vize, fűtése, áramellátása, orvosi ellátása, egyre szörnyűbb és kétségbeejtőbb a humanitárius helyzet. A szervezet küldöttségének helyettes vezetője, Szása Volkov egy szerdi hangüzenetben arról beszélt, hogy az emberek egymásra támadtak az élelemért, az is előfordult, hogy egy autó akartak szétverni, hogy megszerezzék az abban lévő benzint. A boltokat és gyógyszertárakat kifosztották, az emberek éheznek és betegek.

16:35 Vlagyimir Putyin ma arról beszélt, hogy a globális élelmiszerárak tovább fognak emelkedni, ha az Oroszországra nehezedő nemzetközi gazdasági nyomás folytatódik. Oroszország a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártója – írja a The Guardian a Reutersre hivatkozva. Az orosz mezőgazdasági miniszter, Dmitrij Patrusev pedig az orosz elnök által vezetett kormányülésen arról beszélt, hogy az ország élelmezésbiztonsága nincs veszélyben, illetve hogy Moszkva továbbra is teljesíteni fogja agrár exportkötelezettségeit.

16.26 Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök Twitter üzenetében jelezte, folytatja a tárgyalásokat a nyugat-európai országok vezetőivel. Kiemelte, beszélt Boris Johnson, brit miniszterelnökkel a támogatásról, Emmanuel Macron, francia elnökkel a béketárgyalásokról. Korábban Olaf Scholz német kancellárral az Oroszország elleni szankciókról, valamint Ukrajna uniós tagságának kérdéséről egyeztetett.

16.05 A Goldman Sachs bejelentette, hogy befejezi oroszországi tevékenységét – írja a The Guardian. Ezzel a Goldman Sachs lett az első nagy Wall Street-i bank, amely az ukrajnai inváziót követően az országból való kivonulás mellett döntött. A döntésre azt követően került sor, hogy a bank éves jelentésében 650 millió dolláros oroszországi hitelkitettséget tett közzé.

15.50 Északkeleten továbbra is lobog az ukrán zászló, bár az orosz csapatok tovább nyomulnak Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv felé – számolt be a Sky News. A térségből szerda este ugyan terveztek evakuálást, de az a bombázások miatt sikertelen volt. Ugyanakkor arról is érkeztek hírek, hogy az 1,4 milliós várost körülzárták. Szerda este a Pentagon közölte, hogy az orosz csapatok egyre közelebb kerülnek Harkivhoz, miután a csapatok 24 óra alatt nagyjából 12 mérföldet haladtak előre.

15.30 A BBC híre szerint Moszkvába látogat a volt német kancellár. A brit közszolgálati adó a Politicóra hivatkozva arról is beszámol, hogy Gerhad Schröder látogatásának célja, hogy közvetítői tárgyalásokat folytasson Putyinnal az ukrajnai háború befejezése érdekében. 

15.20 Zelenszkij csütörtök délutáni beszédében arról beszélt, hogy 65 ezer ukrán menekült ki a körbezárt városokból a humanitárius folyosókon. A Sky News híre szerint az ukrán elnök megerősítette azokat a korábbi híreket, amelyek szerint tegnap egy mariupoli szülészeti kórházra mért orosz légicsapásban három ember, köztük egy hatéves kislány vesztette életét. Hozzátette, az orosz állítások, miszerint a kórházban nem voltak betegek, nem igazak: „Magabiztosan hazudnak, mint mindig”.

14:55 Moldovára nagy terhet ró az ukrajnai háború erről számolt be a Sky Newsnak az ország miniszterelnök-helyettese s külügyminisztere, Nicu Popescu. – Ukrajna legsérülékenyebb szomszédai vagyunk, és a helyzetünk bonyolult – mondta a hírcsatornának a miniszter. Elmondása szerint az ország stabilitását veszélyezteti a helyzet. A kis ország számára elmondása szerint nagy humanitárius kihívást jelentenek a menekültek, közlése szerint 300 ezren lépték át Moldova határát a háború két hete alatt – ez magasabb szám minden más európai országénál. Közülük elmondása szerint harmincezren Ukrajnában élő külföldiek voltak, és 107 ezren maradtak az ország területén, 46 ezren kiskorúak. Közülük 10 ezer embert helyeztek el menekülttáborban, a többiek magánházaknál vannak elszállásolva. Egy menekült ellátása a miniszter elmondása szerint napi 25 dollárba kerül, a költségek harmadát a moldovai állam, a többi részét baráti államok és humanitárius szervezetek állják. 

14:40 Andrzej Duda lengyel elnök kemény szavakkal ítélte el a mariupoli kórház elleni szerdai orosz támadást. Az elnök csütörtökön találkozott az Egyesült Államok alelnökével, Kamala Harris-szel Varsóban. A találkozót követő sajtótájékoztatón további szankciókra hívott fel Moszkva ellen, ekkor beszélt a kórház elleni támadásról – Terhes ők és gyermekek voltak ott. Ha megöltök hétköznapi embereket azzal, hogy bombákat és rakétákat dobtok a házakra, az barbár tett, amely a népirtás jellemzőit hordozza – fogalmazott Duda a The Guardian tudósítása szerint

14:32 Oroszország államosítaná a kivonuló nyugati cégek vagyonát – számolt be a német közmédia. Azoknak a vállalatoknak az üzemeiről van szó, amelyek a háború miatt elhagyták Oroszországot. A korábbi orosz elnök, Dimitrij Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, úgy fogalmazott: ezek a cégek „sorsukra hagyták a kollektívájukat” Az orosz kormány ezért dolgozik azon, hogy csődeljárás után a tulajdonuk nemzeti tulajdonba kerüljön. – A befektetők által pánikszerűen hátrahagyott vagyonra új termelésnek kell épülnie – fogalmazott, hozzátéve: szerinte ez a megközelítés „objektív és helyes”

14:16 Kétmillióan menekülhettek el Kijevből, ami az ukrán főváros lakosságának fele  – ezt a számot Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko közölte a Sky News tudósítása szerint. Emlékeztettek: az ENSZ becslése szerint több mint 2,3 millióan hagyták el edddig Ukrajnát, ez a legnagyobb menekültexodus Európában a második világháború óta. A The Guardian tudósítása szerint Klicsko azt is elmondta: Kijev egy erődítménnyé változott. Szavai szerint minden utcát, minden épületet, minden ellenőrzési pontot megerősítettek.

 14:07 Volodomir Zelenszkij ukrán elnök közlése szerint három ember, köztük egy gyermek is meghalt a tegnapi légitámadásban, amely egy szülészetet és gyerekkórházat ért az ukrajnai Mariupolban. Videóüzenetében az elnök azt mondta: nem igaz Oroszország állítása, hogy nem voltak a kórházban betegek. – Mint mindig, magabiztosan hazudnak – fogalmazott az ukrán elnök. Korábban Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy nem voltak nők és gyermekek a kórázban, csak  „felfegyverzett radikálisok” – írja a The Guardian. Az orosz külügyminiszter szóvivője, Maria Zaharova pedig „információs terrorizmuorsnak” nevezte az ilyen hírek terjesztését. Ugyanakkor Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője csütörtökön már azt mondta: kivizsgálják az esetet, információkat kérnek az orosz hadseregtől.

13:55 Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere szerint az ukrajnai helyzet nem fog nukleáris konfliktussá fajulni – ezt Lavrov Törökországban tartott sajtótájékoztatójából idézte a Sky News. Az orosz Kommersant kérdésére válaszolva a miniszter azt válaszolta: „nem akarja azt hinni, és nem is hiszi”, hogy nukleáris háborút robbantana ki a konfliktus. Lavrov szerint ezt a témát csak a Nyugat dobta be a diskurzusba.  – Természetesen aggodalomra ad okot, hogy a Nyugat, mint Freud, újra és újra visszatér ehhet a témához – utalt a miniszter Sigmund Freudra, a pszichonalízis atyjára. Arra a felvetésre, miszerint vannak aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, más szomszédos országok lehetnek a következők, azt válaszolta: neki ezek régi álhíreknek tűnnek. 

13:45 Az Egyesült Államok rakétarendszereket telepít Lengyelországba – ezt Kamala Harris, az USA alelnöke jelentette be a Sky News tudósítása szerint. Az alelnök úgy fogalmazott: készek megvédeni a NATO területének minden négyzetcenitméterét. Harris erről Varsóban beszélt, miután Adrzej Duda lengyel elnökkel találkozott. Azt is közölte: az Egyesült Államok további 50 millió dolláros humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának. A Sky News emlékeztetett: a rakéták Lengyelországba telepítésére röviddel azután kerül sor, hogy Oroszország sürgette az EU-és NATO-országokat, hogy hagyjanak fel a védelmi rendszerek telepítésével a régióban, mert az fenyegetést jelent a polgári repülőkre. 

13:20 Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök azonnali fegyverszünetet követelnek Ukrajnában írja a német közmédia. Mindkét kormányfő telefonon tanácskozott Vlagyimir Putyi norosz elnökkel – ezt azi információt Oroszország részéről is megerősítették. Közleményeik szerint Scholz és Macron is azt hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy a háborús helyzet bármiféle megoldása csakis Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások során képzelhetők el. Berlin szerint a három politikus elhatározta, hogy a következő napokban szoros kapcsolatban maradnak egymással.

 13:10 A kínai külügyminiszter reményét fejezte ki hogy "mielőbb" sikerül megállítani a háborút Ukrajnában – ezt a francia külügyminiszterrel, Jean-Yves Le Driannal folytatott megbeszélésén mondta Vang Ji. Ez volt az első alkalom, hogy „háborúként” hivatkozott az ukrajnai helyzetre. Kína eddig tartózkodott attól, hogy az Ukrajna elleni orosz támadást „invázióként” írja le, vagy elítélje. A kínai állami televízió, a CCTV idézte a külügyminisztert, eszerint Vang nyugalomra szólította fel mindkét felet és arra, hogy tegyenek többet, hogy meggátolják az eszklációt Ukrajnában. (The Guardian)

12:52 Ukrajnában 38 ember ellen nyomoznak árulás gyanúja miatt. Bűnüldözésben dolgozó állami alkalmazottakat gyanúsítanak azzal, hogy Oroszországot segítik – ezt Ukrajna nyomozó hatósága közölte Twitter oldalán a The Guardian szerint. Számos rendőr ellen indult büntetőeljárás Mariupolban és Herszonban. A gyanú szerint hadijogba ütköző cselekményt, árulást követtek el, „az ellenség oldalára álltak” és „aktívan támogatják és népszerűsítik az orosz agressziót” A donyecki Kramatorszkban is őrizetbe vettek egy hivatalos személyt, és hasonló akciókat jelentettek más elfoglalt területekről is a közlemény szerint. „Minden áruót őrizetbe veszünk és törvény szerint szigorúan elszámoltatunk” – írta a nyomozó hatóság.

 12:15 Már biometrikus útlevél nélkül is beutazhatnak az Egyesült Királyságba az ukrajnai menedékkérők – közölte a brit belügyminiszter, Priti Patel a The Guardian tudósítása szerint. Az elmúlt időszakban sok kritika érte a beutazási szabályokat, a biometrikus útlevéllel rendelkező ukránok ugyanis nem tudtak beutazni, amíg nem szolgáltattak biometrikus adatokat az Egyesült Királyság valamelyik európai vízumközpontjában. A brit lap szerint mind az ukrán kormány, mind brit ellenzéki és konzervatív parlamenti képviselők nyomást gyakoroltak a kormányzatra, hogy változtasson a szabályozáson.

Mostantól az Egyesült Királyságba utazó ukránoknak nem kell előzetesen biometrikus adatokat szolgáltatniuk, elegendő lesz akkor, amikor már az országba érkeztek. Az online is leadható vízumigénylés leadása és a megfelelő ellenőrzések után beutazhatnak az Egyesült Királyságba. A The Guardian azt írja: az Egyesült Királyság európai vízumközpontjai így képesek lesznek arra összpontosítani, hogy azoknak az ukránoknak segítsenek, akiknek nincs útlevelük. 

11:55 Oroszország tagadja hogy civilek voltak a célpontjai, amikor egy kórházat bombázott le Mariupolban, de állítják, hogy a Kreml kivizsgálja az esetet. Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője közvetlenül az eset után azt mondta a Reutersnek, hogy az orosz erők nem tüzelnek civil célpontokra. Csütörtökön pedig azt nyilatkozta: a Kreml kivizsgálja az esetet. – Biztosan megkeressük a hadsereget, mert sem Önnek, sem nekem nincsenek világos információim arról, mi történt ott. Nagyon valószínű, hogy a hadsereg tud információval szolgálni – mondta a Reutersnek. Ugyanakkor más orosz illetékesek azzal utasították vissza az érdeklődést, hogy a bombázásokról szóló hírek álhírek. A külügyminiszter szóvivője, Maria Zaharova úgy fogalmazott, hogy "ez információs terrorizmus" (The Guardian)

11:45 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin nem zárkózna el egy találkozótól Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel annak érdekében, hogy tárgyaljanak "meghatározott kérdésekről" a Reuters szerint. (The Guardian)

11:38 Egy Mariupol felé tartó humanitárius vissza kellett fordulnia a harcok miatt – ezt a Reuters jelentette az ukrán miniszterelnök-helyettesre hivatkozva. 

11:09 Nem született eredmény a tűzszünettel és a mariupoli humanitárius folyosóval kapcsolatban az orosz és az ukrán külügyminiszter, Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba törökországi, Antalyában tartott tárgyalásán. Ezt Kuleba mondta el a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a Reuters tudósítása szerint. Elmondása szerint Lavrov nem vállalt kötelezettséget a mariupoli humanitárus folyosó létrehozására, de azt is mondta: kész újra találkozni az orosz külügyminiszterrel.

Kuleba azt mondta, hogy Ukrajna nem adja meg magát, és kész megvédeni magát, de kész a diplomáciai megoldások keresésére is. Az Ukrajnába érkező katonai segítségről elmondása szerint nem beszéltek. Azt mondta: Ukraja nem tudja megállítani a háborút, ha az az ország, aki az agressziót kezdte, ezt nem akarja. Reményét fejezte ki, hogy Oroszország nem fogja akadályozni a maruipoli humantitárius folyosó működését, amit prioritásnak nevezett. Reméli azt is, hogy 24 órás fegyverszünetet sikerül elérni. 

Lavrov is sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta el: emlékeztették Ukrajnát, hogy Oroszország már korábban ismertette a javaslatait. Elmondása szerint volt szó a tárgyaláson humanitárius kérdésekről. Azt is mondta, hogy Oroszország fel van készülve arra, hogy Ukrajnát érintő biztonsági garanciákról tárgyaljon, és hogy Oroszország felfrissülve és a Nyugattal kapcsolatos illúziók nélkül fog kijönni ebből a krízisből. (The Guardian)

A német közmédia tudósítása szerint Lavrov azt vetette a Nyugat szemére, hogy veszélyesen viselkedik, mert Ukrajnát halálos fegyverekkel látja el, és szerinte nem világos, hogy kinek a kezébe kerülhetnek a rakétalövők. Lavrov szavai szerint "terv szerint halad" a hadművelet Ukrajnában. 

11:07 Kamala Harris szerint Oroszországnak meg kell fizetnie az árat az ukrajnai invázióért. Az Egyesült Államok alelnöke Varsói látogatásán ma tartott beszédében azt is elmondta, hogy Lengyelország „rendkívüli munkát” végez az ukrán menekültek megsegítéséért. A The Guardian további részleteket egyelőre nem közölt a beszédről. Kamala Harris Varsóból Bukarestbe utazik majd.

10:52 Ukrajnából eddig több mint 2,3 millió ember menekült el az orosz invázió két héttel ezelőtti kezdete óta – közölte ma az ENSZ. A szervezet menekültügyi ügynöksége arról írt, azok közül, akiknek a szomszédos országokban kellett menedéket találniuk, 112 ezren harmadik országbeli állampolgárok. (The Guardian)

10:48 A háború kitörése óta már több mint 200 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az Országgyűlés ülésén. Szíjjártó szerint a magyar állam intézményei felkészültek arra, hogy minden menekültről gondoskodjanak, a hosszabb ideig maradók számára munka, gyermekeik számára pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátás „lesz biztosítva”. (MTI)

10:48 A svéd kormány azt tervezi, hogy katonai kiadásait a GDP 2 százalékára emeli, „a lehető leghamarabb”, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. A lépésnek világos üzenete van a svéd embereknek és a minket körülvevő világnak. Svédország védelmi képességét nagymértékben meg kell erősíteni – mondta ma Magdalena Andersson miniszterelnök.  Svédország védelmi kiadásai a hidegháború végét követően az 1980-as évek eleji 3 százaléknyi GDP-ről 1 százalékra csökkentek az elmúlt években. (The Guardian

10:35 A Chelsea angol labdarúgóklub tulajdonosa, az orosz milliárdos Roman Abramovics is felkerült a brit vagyonbefagyasztási listára – közölte a Sky News. Az oligarchára a brit magánszemélyekkel és vállalkozásokkal folytatott tranzakciók tilalma, utazási tilalom és szállítási szankciók várnak.
Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette, hogy nincs biztos menedékük azoknak, akik támogatták Putyin Ukrajna elleni gonosz támadását. Abramovics 2003-ban vette meg a Chelsea-t, amiről nemrég közölte: eladja. 

Eközben a Guardian azt írja, az Egyesült Királyság összesen hét orosz üzletember vagyonát zárolta. 

10:17 Íme az első fotó az orosz-ukrán tárgyalásról:

10:07 Hivatalosan is megerősítették: három ember halt meg a mariupoli gyerekkórház elleni légicsapásban. A hírt a város alpolgármestere erősítette meg. A bombázás miatt tizenheten – gyerekek, nők és orvosok – sérültek meg, a támadás három halottja közül az egyik egy kislány. (CNN

10:01 Háborús bűnnek nevezte a délkelet-ukrajnai mariupoli szülészeti klinika és gyerekosztály bombázását az Egyesült Királyság fegyveres erőinek minisztere. James Heappey a BBC reggeli műsorának nyilatkozva „teljesen aljasnak” minősítette a támadást. Azt mondta, hogy akár célzott, akár válogatás nélküli támadásról van szó, mindkettő háborús bűnnek minősül. Hozzátette: a nemzetközi közösség felelőssége, hogy bizonyítékokat gyűjtsön és rögzítsen, hogy amikor eljön az ideje, a felelősöket nemzetközi büntetőeljárás alá vonhassák a nemzetközi büntetőbíróságok. 

9:51 Az Ukrajna feletti repülési tilalmi zóna gyorsabban véget vetne a konfliktusnak, és több száz életet menthetne meg - jelentette ki Lengyelország kijevi nagykövete. Bartosz Cichocki a TVN24-nek azt mondta, minden nap késlekedés több száz emberéletbe kerül.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is többször kérte a repüléstilalmi zóna bevezetését a NATO-tól, de a szövetség tart attól, hogy ez közvetlen konfliktushoz vezetne Oroszországgal. (The Guardian)

9:35 Találkozott a törökországi Antalyában Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, akik hamarosan tárgyalnak is – írta a Sky News. Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ szerint Lavrov egyelőre a török külügyminiszterrel kezdett tárgyalásba.

9:26 Oroszország a továbbiakban nem vesz részt az Európa Tanács munkájában. A Kreml szerint a NATO-tagok aláássák az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmét szolgáló európai testületet. Valójában Oroszország és az Európa Tanács kapcsolatát mindig is konfrontáció jellemezte - emlékeztetett a The Guardian. Az Interfax híradása szerint az Oroszországgal szemben barátságtalan EU- és NATO-tagállamok visszaélnek abszolút többségükkel az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában. Oroszország 1996-ban csatlakozott az Európa Tanácshoz. (The Guardian, Interfax

9:20 Ukrajna hét humanitárius folyosót nyitott, köztük egyet Mariupolból, miközben a hírek szerint orosz csapatok elfoglalták a város egyes részeit. Szumi kormányzója elmondta, a tűzszünetről szóló megállapodás után három evakuált menet hagyta el a várost. (The Guardian

9:16 – Végre valahára szembe kell nézni az igazsággal. A harmadik világháború lényegében már kitört – nyilatkozta a 444.hu-nak Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete. – Ma a harcok Ukrajna területén folynak. A közös feladatunk, hogy az onnan ne terjedjen tovább, és ne csapjon át Európába. Ehhez támogatni kell Ukrajnát. Ezért nem az a kérdés, hogy meg kell-e fizetni az árát, hanem az, hogy milyen árat kell fizetni – jelezte.

Emlékeztetett: Putyin már decemberben követelte a NATO kivonulását az újonnan csatlakozott országokból, Ukrajnától pedig a teljes leszerelést követeli. – Nem létezik, hogy ne értsék meg, ez a két követelés egy és ugyanaz, csak más szavakkal kifejezve? Megértem, hogy nem szeretnék, hogy a háború elérje az önök otthonait is. Ezt mi sem akarjuk, mert ha eléri önöket, az azt jelenti, hogy mi már nem vagyunk. Értsék meg, hogy amikor azt kérem, hogy adjanak Ukrajnának fegyvereket, védőfelszereléseket, repülőgépeket és légvédelmi eszközöket, teremtsék meg országunk felett a légtérzárat, akkor ezzel tulajdonképpen azt mondom: segítsék a saját talpon maradásunkat, mert akkor Oroszország nem fog továbbmenni. Csak ebben az esetben áll meg a háború a mi országunk területén. Ha nem segítenek nekünk megállítani az oroszokat, akkor a háború holnapra ideér – mondta Ljubov Nepop.

8:37 A WHO eddig 18 egészségügyi intézmény, egészségügyi dolgozók és mentők elleni támadást igazolt a háború kezdete óta, ami 10 halálesetet és 16 sebesültet eredményezett – derül ki a  szervezet tweetjéből. Mint írják, ezek a támadások egész közösségeket fosztanak meg az egészségügyi ellátás lehetőségétől.

8:31 Az ukrán Nexta.tv-re hivatkozva videófelvételt közölt a The Guardian arról, hogy két ukrajnai tűzszerész puszta kézzel és egy palack víz segítségével bombát hatástalanítanak. Charles Lister, a Szíria és a Közel-Kelet Intézet terrorizmus- és szélsőségellenes programjainak vezető munkatársa és igazgatója is megosztotta a videót, és elképesztő bátorságnak minősítette a látottakat. (The Guardian

8:23 Megérkezett a törökországi Antalyába Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyaljon. (The Guardian).

8:16 Tömegsírba temetett holttestekről közölt fotókat az Associated Press. A megrázó felvételeken az látható, hogy overálba vagy kék védőruhába öltözött férfiak műanyag hullazsákokba burkolt holttesteket engednek le egy gödörbe szerdán az ostromlott dél-ukrajnai Mariupolban. A városban legalább 1300 civil halt meg az orosz invázió kezdete óta – közölte szerdán a város polgármesterének tanácsadója. (CNN

8:05 A brit védelmi minisztérium jelentése szerint Moszkvának sorkatonai csapatokat kellett telepítenie Ukrajnába annak ellenére, hogy Putyin orosz elnök a hét elején azt mondta, hogy ez nem fog megtörténni. A jelentés szerint a veszteségek növekedésével Putyin elnök kénytelen lesz az orosz fegyveres erők máshol állomásozó egységeit is mozgósítani. Ezzel együtt, mint írják, az orosz légi tevékenység figyelemre méltóan csökkent Ukrajna felett az elmúlt napokban. A Kijevtől északnyugatra fekvő orosz konvoj csekély előrehaladást ért el, és folyamatos veszteségeket szenved az ukrán fegyveres erőktől. (BBC

7:50 Ukrajna számol azzal a forgatókönyvvel, hogy külföldre kell menekíteni a kormányzati szervereket és érzékeny adatokat – írta a Reuters, amit a 444 vett észre. Az információvédelemért felelős hivatal helyettes vezetője azt mondta, ez egyelőre csak B vagy C terv lehet, alapvetően szeretnék az informatikai infrastruktúrát Ukrajnában biztosítani.

7:46 Az ukrán hadsereg ellentámadást indított az orosz erők ellen Kijev védelmében – közölte a Suspline ukrán közszolgálati műsorszolgáltató a belügyminiszter tanácsadóját idézve. Az ukrán erők öt harckocsit sorakoztattak fel. Reggel tüzérségi harcok hallatszottak az ukrán főváros nyugati peremén. A BBC nem tudta ellenőrizni ezeket az információkat. (BBC

7:42 Az ukrán fegyveres erők vezérkara által közölt jelentés szerint lelassították az orosz csapatok előrenyomulását Kijev és a kelet-ukrajnai régiók, köztük Donyeck, Szlobozsanszkij és a Tavrij térségében. Az ukrán városok, Harkiv, Okhtirku és Csernyihiv továbbra is védettek maradnak, míg a déli Mariupol város védelme folytatódik – teszi hozzá a jelentés. Az ukrán hadsereg fő erőfeszítései az orosz csapatok délkeleti előrehaladásának megakadályozására irányulnak. (The Guardian)

7:41 Az Egyesült Államok hivatalos becslése szerint az orosz-ukrán háború első két hetében 5-6 ezer orosz katona halt meg – adta hírül Hvg a CBS News nyomán. A sebesültek számát 15-18 ezerre teszik annak alapján, hogy az ilyen konfliktusok során általában háromszor annyian sebesülnek meg, mint ahány meghalnak. Az ukránok korábban azt állították, hogy 12 ezer orosz katonával végeztek harc közben az országban. A múlt héten Oroszország azt közölte, hogy kevesebb mint 500 katonát vesztett az ukrajnai „különleges hadműveletben”. 

7:33 Négyen – köztük két gyermek is – meghalt egy Ukrajna délkeleti részét ért bombázásban. A támadásban egy Harkivhoz közeli faluban,  egy lakóházat találtak el az orosz erők az ukránok szerint. Egy ötéves kislány is megsérült, őt kórházba vitték – írta a BBC. Emellett Harkiv központjában egy bevásárlóközpont is felgyulladt a bombázások miatt, sérültekről viszont nem tudni. 

7:15 Állítsák meg a vérontást! – írta António Guterres a Twitteren. A ENSZ-főtitkár elítélte a mariupoli gyermekkórház és szülészeti osztály felrobbantását, és borzalmasnak nevezte azt. Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy bombázta az egészségügyi intézményt, amikor tűzszünetet akartak bevezetni. A támadásokban legalább 17 ember megsebesült, gyerekek és terhes nők is a romok alatt rekedtek.

7:04 Az ukrajnai háború elől szerdán 4425 ember, köztük 1080 gyermek érkezett Budapestre vonattal – jelentette csütörtök reggel a rendőrség. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 83 ember, köztük 39 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

6:47 A BBC szerint Szumi környékét, egészen pontosan Ohtirka városát bombázták orosz katonai repülőgépek múlt éjjel, lakóházakat és gázvezetéket is eltaláltak. Az orosz haderő még nem kommentálta a támadással kapcsolatos állításokat. Egy helyi tisztviselő szerint csütörtökön három humanitárius folyosó is nyílhat, hogy a civileket evakuálják. Csak szerdán ötezer embert menekítettek ki Szumiból.

A bombázás okozta pusztításról a NEXTA Twitter-oldala közölt egy rövid videófelvételt (igaz, nem jelölték meg, milyen forrásból van, így a hitelessége sem bizonyított).

 

6:37 A Fehér Ház szerint vegyi vagy biológiai támadást is tervehetnek az oroszok Ukrajna ellen, és azt is hozzátették: „mindannyiunknak résen kell lenni” – írta a BBC csütörtökön. Jen Psaki szóvivő szerint Oroszország vádjai azzal kapcsolatban, hogy Amerikának vegyi vagy biológiai fegyvert előállító laborjai lennének Ukrajnában, abszurdak. Hozzátette: a hamis állítások hangoztatása „nyilvánvalóan trükk”, hogy az oroszok megpróbálják ezzel igazolni az előre eltervezett, ki nem provokált támadásaikat. 

Az ügy előzménye, hogy az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy Ukrajnában biológiai laboratóriumok hálózata működik az amerikai védelmi minisztérium megbízásából.