Egész Kubában elment az áram az Ian hurrikán miatt

Egész Kubában elment az áram az Ian hurrikán miatt

Kubai főtér az Ian hurrikán után

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kubai kormány bejelentette, hogy miután az Ian hurrikán lecsapott a sziget nyugati részére, totális áramszünet alakult ki az egész országban. Az elektromos rendszer összeomlott, és egyelőre nem is sikerült az erőműveket újra a hálózatra kapcsolni.

Szerte az országban épületek dőltek össze, két ember meghalt. Az Ian jelenleg hármas kategóriájú hurrikánnak számít, a szélerősség eléri a 195 kilométer/órát, és jelenleg Florida felé tart.

Az áramszünetért az ország legnagyobb erőműve, az Antonio Guiteras hőerőmű kiesése a felelős. Bár vannak más erőművek is, az Antonio Guiteras elvesztése miatt összeomlott a hálózat. Jelenleg mintegy 11 millió ember (gyakorlatilag a teljes lakosság) van áram nélkül.

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy akár 30 centiméter eső is zúdulhat Kubára a hurrikán nyomán. Jelenleg a Mexikói-öböl fölött gyűjti az erőt, és az előrejelzések szerint helyi idő szerint szerda este fog partot érni Floridában. Előfordulhat, hogy akkorra már négyes kategóriájú hurrikán lesz, vagyis a szélerőssége meg fogja haladni a 200 km/h-t.

Címkék: Kuba, ian hurrikán