Egy felmérés szerint Trump ma döbbenetes fölénnyel nyerné a republikánus előválasztást

Egy felmérés szerint Trump ma döbbenetes fölénnyel nyerné a republikánus előválasztást

A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump a floridai West Palm Beachben 2023. július 15-én (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmérést készített a New York Times a republikánus előválasztás esélyeseiről. A kétszeresen is vád alá helyezett volt amerikai elnök, Donald Trump előnye behozhatatlannak látszik: a megkérdezett 54 százaléka rá voksolna, de ami meghökkentő: az utána következő DeSantis mindössze 17, a harmadik helyen lévő volt alelnök, Mike Pence pedig mindössze 3 százalékot kapott. Az amerikai lap szerint a republikánus szavazókat láthatóan nem érdekli, hogy Trump akár börtönbe is kerülhet.

A felmérésből az is kiderült, hogy Trump szinte minden demográfiai csoportban és régióban, valamint a párt minden ideológiai szárnyában döntő előnyre tett szert. Nagy különbséggel vezetett a férfiak és a nők, a fiatalabb és az idősebb szavazók, a mérsékeltek és a konzervatívok, a főiskolát végzettek és a nem végzettek körében, valamint a városokban, a külvárosokban és a vidéki területeken.

DeSantis nem túl fényes esélyeit tovább nehezíti, hogy a republikánusok legnépesebb és legbefolyásosabb csoportjában, a legalább 65 éves szavazók körében alig 9 százalékos a támogatottsága. A főiskolai végzettséggel nem rendelkezők körében sem áll túl fényesen: 13 százalék voksolna rá. Ha DeSantis egy az egy elleni versenyben indulna Trumppal szemben, akkor is kétszeres különbséggel, 62 százalékkal 31 százalék ellenében veszítene – derült ki a felmérésből.

Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet és Tim Scott dél-karolinai szenátor egyenként a volt alelnök, Pence eredményéhez hasonló, alig három százalékos támogatottságot érnek el jelenleg.

A felmérés kevesebb mint hat hónappal a 2024-es első előválasztási verseny előtt készült az amerikai politika egy olyan korszakában, amelyet a változékonyság határoz meg, Trump jogi problémái – a perek vélhetően nem járnak le az előválasztási szezonig – különösen kiszámíthatatlan jokert jelentenek.

Címkék: Donald Trump