Egy héttel a földrengés után is találnak még túlélőket

Egy héttel a földrengés után is találnak még túlélőket

Szabadban rakott tűznél melegednek emberek a dél-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 14-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy túlélőt is megmentették a kutatócsapatok bő egy héttel a Törökországot és Szíriát sújtó hatalmas földrengés után – írja a Guardian.

A cikk szerint a 18 éves Muhammed Cafer-t a törökországi Kahramanmarasban emelték ki a romok közül. Nem sokkal korábban egy testvérpárt, a 17 éves Muhammed Yeninar-t és a 21 éves bátyját is élve találták meg a romok között a dél-török régió egy másik részén. A török TRT Haber pedig arról számolt be, hogy a déli Hatay tartományban 203 órával az első, 7,8-es erősségű rengés után egy férfit élve húztak ki egy lakóház romjai közül. A szakemberek ugyanakkor arról is beszámolnak, hogy ahogy az idő telik, egyre kevesebb az esély arra, hogy még élve találjanak embereket az összeomlott épületek alatt.

A katasztrófa hivatalosan is elismert halálos áldozatainak a száma közben megközelítette a 38 ezret. Törökországban csaknem 32 ezer halottról tudni, míg Szíriának a kormány és a lázadók által ellenőrzött területein legalább 5714 halottról számoltak be. Ennek kapcsán azonban a cikk megjegyzi, hogy ez valószínűleg jelentősen alulbecsült adat.

A WHO európai igazgatója, Hans Kluge szerint a segélyszervezet munkatársai „az elmúlt évszázad legsúlyosabb természeti katasztrófájával állnak szemben a régióban”. Még nem ismertek a végleges számok és a helyreállítás is „fenomenális erőfeszítéseket” igényel. Csak Törökországban a becslések szerint 1 millió ember vesztette el otthonát, és sátrakban, illetve ideiglenes menedékhelyeken él. Szíriában akár 5 millió ember is hajléktalanná válhatott. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az Unicef közbe azt közölte, hogy a földrengés több mint 7 millió gyermeket érintett, és „sok ezren” haltak meg. Ráadásul a számok folyamatosan emelkednek. – Családok tízezrei vannak kitéve az időjárási viszontagságoknak, amikor csípős hideg van, és gyakori a havazás és a jeges eső – mondta a szóvivő újságíróknak Genfben, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok végleges száma „elképesztő” lesz.

Címkék: földrengés