Egy húszéves orosz egyetemista lányt tíz évre zárhatnak börtönbe néhány Instagram-poszt miatt

Egy húszéves orosz egyetemista lányt tíz évre zárhatnak börtönbe néhány Instagram-poszt miatt

Oleszja Krivtszova a bíróságon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oleszja Krivtszova, ar arhangelszki Északi Szövetségi Egyetem hallgatója jelenleg házi őrizetben várja a tárgyalását, bokáján elektronikus nyomkövetőt visel. A vád: az orosz fegyveres erők hiteltelenítése és a terrorizmus támogatása.

A bűn: Krivtszova néhány háborúellenes üzenetet osztott meg az Instagramon, például egy képet az ukránok által felrobbantott, a Krím-félszigetet és a szárazföldet összekötő hídról, illetve továbbította egy barátja posztját is.

Erre egyik napon egy csomó rendőr hatolt be a lakásába, ordítoztak vele, és a földre fektették, majd letartóztatták. Oleszjának a lábán van egy Putyin-tetoválása: az orosz elnök fejéből póklábak nőnek ki, és felette a felirat: „A Nagy Testvér figyel".

A lányt a diáktársai jelentették fel. Egy barátja később megmutatta neki, ahogy egy chatcsoportban arról beszéltek egymással, hogy beárulják-e Oleszját a hatóságoknál háborúellenes propaganda terjesztése miatt. Úgy tűnik, beárulták.

(BBC

 

Címkék: ukrajnai háború