Egyeztetésre hívta a Fehéroroszországgal határos tagországok nagyköveteit az Európai Bizottság

Egyeztetésre hívta a Fehéroroszországgal határos tagországok nagyköveteit az Európai Bizottság

Lett katona járőrözik az illegális migráció visszaszorítására a lett-fehérorosz határon emelt szögesdrótkerítés mellett Kraslavában 2021. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

Fotó: Valda Kalnina

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán kialakult migrációs helyzet miatt egyeztetésre hívta az uniós belügyi biztos Lengyelország, Lettország és Litvánia EU-hoz akkreditált nagyköveteit csütörtökön.

Ylva Johansson Twitter-üzenetében „nagyon aggasztónak” nevezte az érintett tagállamok Fehéroroszországgal közös határainak közelében elterülő erdőkben rejtőző, köztük súlyos állapotban lévő gyerekekről érkező jelentéseket. Mint írta: a helyzet megoldására a három uniós tagország mellett megbeszélésre hívja az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) képviselőjét is.

Az Európai Bizottság szokásos sajtótájékoztatóján Eric Mamer, a testület vezető szóvivője csütörtökön kérdésre válaszolva azt mondta, az uniós bizottságot rendkívüli módon aggasztja az EU Fehéroroszországgal közös határán kialakult migrációs helyzet, ami emberek életét is követeli.

Adalbert Jahnz, a bizottság illetékes szóvivője egy, a határkerítés esetleges uniós finanszírozására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: az EU azért nem járul hozzá a migrációs nyomás megállítását célzó határkerítések építéséhez, mert álláspontja szerint a migráció vonatkozásában az uniós finanszírozást oda kell csoportosítani, ahol az a legtöbb hozzáadott értéket képviseli. Ezek közé pedig egyebek mellett sokkal inkább a hatékony eljárásokhoz kapcsolódó integrált határigazgatási megoldások tartoznak, mintsem az alapvető infrastruktúrák finanszírozása, amit a tagállamok maguk fedeznek.

Az Európai Unió szerint a Fehéroroszországon Lengyelországba, Lettországba és Litvániába érkező illegális menedékkérők érkezése az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével áll összefüggésben. Az érintett uniós tagországok szerint a fehérorosz határszakaszokon szervezett bevándorlási akció zajlik, a fehérorosz hatóságok erővel kényszerítik rá a migránsokat a határ átlépésére. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében. Az idén egyébként nagyjából hétezer ember, többnyire szíriai, iraki, kameruni és kongói állampolgár lépett be szabálytalanul az Európai Unió területére.

(MTI)