Elbukott Montenegró illiberális ura

Elbukott Montenegró illiberális ura

Milo Djukanovic montenegrói elnök, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt Podgorica egyik szavazóhelyiségében, 2023. március 19-én, a montenegrói elnökválasztás napján (Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma van az az este, amit már több mint 30 éve vártunk – mondta a választások után Jakov Milatovic, aki a montenegrói elnökválasztáson meggyőző fölénnyel legyőzte Milo Dukanovicot, a hivatalban lévő montenegrói államfőt. A politikus szerint Montenegró ezzel búcsút intett Dukanovic elavult rezsimjének, és tett egy lépést egy jobb, európai Montenegró fel.

Mint korábban megírtuk, ugyan a montenegrói elnökválasztás első fordulóját Dukanovic nyerte, a mögötte végző Jakov Milatovicnak sokkal nagyobb tartalékai voltak a második körre. Miután pedig a Milatovic mögött végző jelöltek nagyobbik része a politikus támogatására buzdította a szavazóit, gyakorlatilag nem is volt kérdés, hogy Dukanovic napjai meg vannak számlálva. A mostani vereség ráadásul azért is fájdalmas az illiberális elnöknek, mert pártja, a DPS 2020-ban elbukta a választást, így most a párt teljesen kiszorult a hatalomból.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Dukanovic egyik utolsó lépése az elnöki székben az volt, hogy június 11-re írta ki az előre hozott választásokat, ami egyértelműen a saját pártjának kedvezne. Ugyanis a nyugaton dolgozó montenegrói diaszpóra jellemzően éppen ebben az időszakban tér haza nyaralni, és mivel ez egybeesik a parlamenti választásokkal, Dukanovic okkal remélhetné, hogy a nyugati vendégmunkások a pártjára fognak szavazni. Az előző parlamenti választásokon ugyanis – többek között – éppen azért szerepelt rosszul a DPS, mert a koronavírus-járvány miatt a nyugaton dolgozó montenegrói vendégmunkások nem tudtak hazautazni, hogy Dukanovic pártját támogassák.

De akármi is lesz a júniusi parlamenti választás végeredménye, annyi bizonyos, hogy a mai nappal Montenegró maga mögött hagyhat egy időszakot, ugyanis a montenegrói kommunisták utódpártja most először a megmaradt hídfőállását is elvesztette.