Elfogták a Köpcös fiát, a kartellek zavargást rendeztek Mexikóban

Elfogták a Köpcös fiát, a kartellek zavargást rendeztek Mexikóban

Ovidio Guzmán-López (Fotó: US State Department)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mexikói belbiztonsági erők rajtaütöttek és elfogták Ovidio Guzmán-Lópezt, vagyis az „Egeret”, a „Köpcös” Joaquín Guzmán fiát, aki apja elfogása után átvéve a családi vállalkozást, a sinaloai drogkartell főnökének kiáltotta ki magát.

Az elfogást követően a kartell féktelen dühében zavargásokat gerjesztett, amelyek során három rendőr életét vesztette. Guzmán-Lópezt Culiacánban tartóztatták le, majd Mexikóvárosba vitték, ezután emeltek a bandatagok útakadályokat, buszokat és autókat gyújtottak fel, és megtámadták a helyi repteret is.

A támadás közben két repülőt is találat ért, az egyik éppen felszálláshoz készülődött. A közösségi médiában videófelvételek jelentek meg az utasokról, akik a lövések elől menekülve az ülések alá bújnak a repülő utasterében. A három sinaloai reptéren mintegy száz járatot töröltek. A támadásokban a helyi kormányzó szerint 18-an sérültek meg.

Guzmán-Lópezt a Sinaloa kartell vezetésével vádolják, ami az egyik legnagyobb kábítószer-kereskedő szervezett bűnözői csoport a világon. Az elfogását féléves megfigyelés előzte meg, amit az amerikai hatóságok is segítettek. Miután csütörtök hajnalban rajtaütöttek Guzmán-Lópezen, Culiacán-szerte tűzharc bontakozott ki a bandatagok és a biztonsági erők között. A lakosokat arra szólították fel, hogy maradjanak otthon, több üzletet kifosztottak, és az iskolák is zárva maradtak.

Guzmán-Lópezt már egyszer őrizetbe vették 2019-ben, de aztán szabadon engedték, attól félve, hogy az emberei szörnyű erőszakot szabadítanak Mexikóra. A férfi bűnlajstromán a kábítószerlaborok üzemeltetése és a drogcsempészet mellett számos gyilkosság elrendelése is szerepel, például megöletett egy énekest, amiért az nem akart énekelni az esküvőjén.

(BBC)