Elhagyta Tajvant Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke

Elhagyta Tajvant Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke

A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke beszél, miután Caj Jing-ven tajvani elnök (j) a polgári személyeknek adható legmagasabb állami elsimeréssel tüntette ki a tajpeji elnöki palotában 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiéleződött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között. (MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány perce felszállt Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnökének gépe. A nagy diplomáciai vihart kavaró tajvani látogatás a végéhez ért. Azt azonban nem tudni, hogy még milyen utórengései lesznek.

Magyar idő szerint korán reggel Caj Ing-ven tajvani elnök és Nancy Pelosi sajtótájékoztatót tartottak. Caj Ing-ven hálásak az Egyesült Államoknak, hogy ilyen kihívásokkal teli körülmények között is kifejezik a Tajvan iránti szolidaritásukat. Az elnök szerint szükségtelenek Kína katonai hadgyakorlatai, melyekkel a képviselőház elnökének érkezésére reagáltak. Hozzátette: Tajvan „elkötelezett a status quo fenntartása mellett”.

Pelosi pedig arról beszélt, hogy bár tiszteletben tartják Kína érdekeit, a Tajvannal való szolidaritásunk fontosabb, mint valaha. „Azt akarjuk, hogy Tajvanon mindig szabadság és biztonság legyen, ettől nem hátrálunk meg” – jegyezte meg. Hozzátette: Tajvan erőssége „a technológiai fejlődésben és a demokratikus fejlődésben rejlik”.

Peking az elmúlt napokban rengeteg haditechnikát vezényelt a sziget közelébe, ezek között jelentős számban vannak invázióra alkalmas fegyverrendszerek is. A csapatösszevonást Kína azzal indokolta, hogy éles lőszeres hadgyakorlatot tart a régióban. A BBC információi szerint a sziget körül hat helyszínen zajlanak a hadgyakorlatok, ezek jóval közelebb fekszenek Tajvan partjaihoz, mint a korábbi hasonló események. Sőt van, ahol Tajvan területén belülre is benyúlnak a zónák. A Tajpej szerint gyakorlatilag blokád alá vették a kínai csapatok a szigetet.

A látogatás miatt a kínai külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, és tiltakozását fejezte ki. Emellett Kína gazdasági szankciókat is bevezetett Tajvan ellen.

 

Címkék: Kína, Nancy Pelosi, Tajvan