Elhagyták az utolsó klímaaktivisták is az eldózerolásra ítélt német falut

Elhagyták az utolsó klímaaktivisták is az eldózerolásra ítélt német falut

Falufoglalók egy háztetőn, előttük rohamrendőrök a németországi Erkelenz környékén fekvő faluban, Lützerathban, 2023. január 13-án. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó klímaaktivisták is elhagyták a nyugat-németországi Lützerath települését hétfőn, ezt követően nekiláttak a markológépek a házak és más épületek bontásának. Az 1970-es években még mintegy száz lakost magáénak tudó falu az utóbbi hetekben a külszíni bányászat elleni tiltakozások szimbólumává vált, miután aktivisták százai foglalták el a települést. Szombaton a tiltakozók egy része összetűzött a rendőrséggel is, amely gumibottal ütötte az előrenyomuló tiltakozókat.

A Köln közelében, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Lützerathnak nem volt szerencséje. Azért kellett kiüríteni, mert – sok másik németországi faluhoz hasonlóan – túl közel fekszik egy lignitbányához, ez történetesen a garzweileri bányaterülethez. Ezért feláldozzák, hogy kitermeljék a falu alatti fűtőanyagot.

Lütziből – ahogy a tiltakozók emlegetik – a lakosok kitelepítése és átköltöztetése éveken át folyamatosan zajlott, ősszel hagyták el az utolsó lakók. Ezzel párhuzamosan azonban klímaaktivisták vették be a szellemfalut: a földön, sőt fákon építettek kunyhókat, sokan éltek itt az utóbbi időszakban, hogy megakadályozzák a falu lerombolását.

A település azért válhatott az ellenállás szimbólumává, mert sok aktivista úgy gondolja, hogy a falu felszámolására nincs szükség, ha Németország el akarja érni a párizsi klímacélokban rögzített célt. Azt, hogy a felmelegedés mértékét 1,5 fokkal csökkentik. A falu azonban mára teljes egészében a RWE energiaipari óriás tulajdonába került. Ennek megfelelően már 2020 óta folyt a felszámolása, hol fákat-bokrokat, hol épületeket bontottak. A német kormány pedig engedélyezte az RWE-nek a bányászatot, amit olyan hamar elkezdene, amint lehet.

A több száz aktivista által megszállt Lützerath kiürítése öt napon át zajlott. A kiürítést végző hatóság munkáját nem csak a tiltakozók leleményessége nehezítette, hanem az eső is, a magukat bevackolókat egyesével szedték le a fákról. Rendőrségi közlés szerint 300 tiltakozó személyt vittek el a ledózerolásra ítélt faluból. Noha a rendőrség vasárnap befejezettnek nyilvánította a kiürítést, később kiderült, két aktivista egy maguk által ásott alagútban az intézkedések ellenére is kitartott. Ők voltak a legtovább ellenállók, hétfőn aztán ők is elhagyták a tiltakozás helyszínét.

Ezzel párhuzamosan szombatra tüntetést is szerveztek, amelyre szerte az országból gyülekeztek a tiltakozók. A rendezvényen felszólalt Greta Thunberg, a „svéd klímaikon” is. A Der Spiegel tudósítása szerint a szervezők 35 ezer résztvevőről számoltak be, a rendőrség 15 ezer emberről adott hírt. A tiltakozók egy része megpróbált eljutni a bányaterületre is, eközben feszültek össze a rendőrökkel. Dulakodás közben a felázott talajban azonban a több egyenruhás szó szerint elsüllyedt. A hatóság közülük számos tüntetőt kiemelt, elvitték Greta Thunberget is.

A rendőrség a demonstrálókkal szemben fizikai erőszakot is alkalmazott: felvételek készültek arról, hogy paprikasprét fújnak és gumibottal ütik a láncba szerveződött tiltakozókat. Az aacheni rendőrség azzal védte az intézkedést, hogy a tiltakozók tudatosan keresték a fizikai konfrontációt a rendőrökkel, ezért jogszerűen léptek fel velük szemben. A közlés szerint egyébként az akció során 70 rendőr sérült meg, többségük szombaton.

Az események élénk vitát generáltak Németországban: sokan a tiltakozókkal szemben alkalmazott erőszak mértékét kritizálják. Az Olaf Scholz (SPD) kancellár által vezetett német kormány viszont a demonstrálóknak rója fel az erőszakosságot. A kormány helyettes szóvivője például arról beszélt, hogy a tüntetők átlépték a határt, amelyet elítélnek. Úgy fogalmazott, hogy a rendőrség jogszerűen lépett fel. A rendőrségi fellépés ügyében azonban vizsgálat indul. Utóbbit megerősítette a tartományi belügyminiszter, Herbert Reul (CDU) is, ám a televízióban a rendőrségi fellépést professzionálisnak nevezte.

A jelzőlámpa-koalíció (SPD, Grünen, FPD) második legerősebb pártját adó Zöldek több képviselője is megvédte pártja álláspontját. Kiálltak a falu felszámolásának szükségessége és a bányászatról szóló döntés mellett a Zöldek vezető politikusai is, így Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter és Mona Neubaur, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány szintén Zöld-párti gazdasági és környezeti minisztere is. A kormány álláspontját megerősítve azt hangoztatták, hogy a lignitre szükség van Németország energiabiztonságának fenntartása érdekében, különösen akkor, amikor az ország energiaellátását függetleníteni akarják az oroszországi energiahordozóktól. A Zöldeknek ezt a kompromisszumát számos klímaaktivista egyébként komolyan kritizálja.

A lützerathi tiltakozásban számos tiltakozó is megsérült. Egy, a demonstrálókat ellátó egészségügyi szakember szerint akár százan is megsérülhettek a rendőri fellépés következtében, a nyilatkozó szanitéc súlyos, sőt, életveszélyes sérültekről is beszámolt a német közszolgálati média (ARD) híroldala, a Tagesschau.de tudósítása szerint. A rendőrség viszont csak 9 kórházba szállított tüntetőről tud.