Elhunyt a leváltott jeruzsálemi görög ortodox pátriárka

Elhunyt a leváltott jeruzsálemi görög ortodox pátriárka

Jeruzsálem (Fotó: Robert Bye/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhunyt I. Iréneusz, a hivatalából korábban elmozdított jeruzsálemi görög ortodox pátriárka, aki 14 évig szobájába zárva élt Jeruzsálemben – jelentette vasárnap az izraeli Jediót Ahronót újság hírportálja, az MTI által is idézett Ynet.

I. Iréneuszt még 2001-ben választották meg a jeruzsálemi görög ortodox egyház száznegyvenedik pátriárkájának, azonban négy év után leváltották, mert a gyanú szerint részt vett három jeruzsálemi óvárosi ingatlan jogszerűtlen eladásában az Ataret Kohanim nevű szélsőjobboldali zsidó csoportnak. Menesztését nem fogadta el, s tizennégy évig szobájába zárva élt a patriarkátus legfelső szintjén, s azt állította, hogy utódja, III. Teofil záratta be. Hívei egy kötélre kötött kosárban látták el élelemmel, melyet rendszeresen az utcára eresztett.

A görög ortodox pátriárkák általában halálukig szolgálják egyházukat. Több mint 200 év után ő volt az első olyan pátriárka, aki leváltottak posztjáról. Még 2019-ben megromlott az egészsége, ezért a Szamosz szigetén született egykori pátriárka visszatért gyógykezelésre Görögországba, s egy athéni kórházban hunyt el 83 éves korában.

Az Ateret Kohanim nevű szervezet a zsidók jelenlétének növelése érdekében ingatlanokat vásárol Jeruzsálem arab részein, s ezért a görög pátriárkával megkötött ingatlanügylet kiváltotta a palesztinok haragját. I. Iréneusz tagadta, hogy részt vett volna az üzletekben. III. Teofil az izraeli bíróságokon megtámadta az ingatlaneladásokat, de hosszas jogi csatározások után tavaly a legfelsőbb bíróság helybenhagyta az egyház ellen hozott korábbi döntéseket.

Az egyház ügyvédei a bíróságon a többi között azt állították, hogy ezek az ügyletek részei voltak a patriarkátust akkoriban átható korrupciónak, és hogy az eladásokért az Ateret Kohanim kenőpénzt fizetett az intézmény alkalmazottainak. Az ügyvédek vádjaikat azonban nem tudták kellőképpen bizonyítani, s ezért elvesztették a pert.

A Szentföldön a görög ortodox egyház a legnagyobb és a leggazdagabb, mely Jeruzsálemben több száz éves múltra visszatekintő hatalmas ingatlanvagyonnal rendelkezik.