Elhunyt koronavírusban egy román ortodox püspök

Elhunyt koronavírusban egy román ortodox püspök

Gyertya (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belehalt az 52 éves Gurie ortodox püspök Romániában a koronavírus-fertőzésbe – szemlézte az MTI az Agerpres hírügynökséget. Hunyad és Déva püspöke október 8-án került kórházba, életét viszont már nem tudták megmenteni.

Korábban a Digi24 hírtelevízió a román ortodox egyháznak a járványhoz való viszonyulását kifogásolta. A hírtelevízió összeállítást közölt arról, hogy a világ egyházi vezetői miként próbálták meggyőzni a híveiket az oltás szükségességéről, és olyan román ortodox püspökök közszerepléseit is bemutatta, akik arra biztatták híveiket, hogy ne siessenek beoltatni magukat.

A román ortodox egyház feje, Daniel pátriárka csütörtökön arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak az egészségükért. Tartsák tiszteletben a járvány kapcsán hozott hatósági korlátozásokat, és hallgassanak az orvosok útmutatásaira – fogalmazott. „Az élet és az egészség Isten ajándéka, ezeket meg kell őrizni, és gonddal, kegyelemmel, bölcsességgel kell ápolni, az egyén, a család és a társadalom javára” - mondta a pátriárka.

Romániában jelenleg nagyon sok az új fertőzöttek száma, ahogy a koronavírus-fertőzött halottaké is. Az elmúlt 24 órában 16 110 új fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma pedig 448 volt. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 180 ezer fő körül van. Sokan az alacsony átoltottsággal magyarázzák a román helyzetet. Jelenleg nagyjából 36 százaléknyian vannak, akik felvették a vakcinát, és nagy az oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi romániai helyzet majdnem kétszer olyan súlyos, mint tavaly ősszel, amikor viszont az átoltottság még nulla százalékos volt. Említik többen a delta vírusvariánst is, mint ami hozzátesz a rosszabb helyzethez. Ez a mutáció valóban gyorsabban terjed, mint a korábbiak, az viszont egyelőre nem bizonyított, hogy pusztán emiatt halnának meg kétszer annyian, mint a tavalyi azonos időszakban. A delta változat viszont gyorsabban elérheti azt a sérülékenyebb réteget is, akik tavaly még megúszták a megfertőződést, viszont így védettségük sem alakult ki.