Elítélték az első hongkongi tinédzsereket a nemzetbiztonsági törvény nevében

Elítélték az első hongkongi tinédzsereket a nemzetbiztonsági törvény nevében

Rohamrendőrök tüntetőt tartanak fogva Hongkongban, az egyik utcai megmozduláson augusztus 19-én (Fotó: Reuters/Issei Kato)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt tizenévest ítéltek három év börtönbüntetésre Hongkongban, mert a pekingi kormány megdöntését szorgalmazták – jelentette a BBC. A brit közszolgálati adó cikk szerint ez volt az első alkalom, hogy 18 év alattiakat is elítéltek a pekingi kormány által még 2020. június 30-án bevezetett nemzetbiztonsági törvény nevében. Az öt fiatal 16 és 19 év közötti volt – közülük három 18 év alatti, és egy kevéssé ismert, Hongkong függetlenségét hangoztató csoport, a Returning Valiant tagjai voltak. Elérhető információk szerint a csoport tizenkét tagja van letartóztatva, közülük hat fő 18 év alatti.

A BBC beszámolója szerint a fiatalokat azzal vádolták, a közösségi médiában és utcai elárusítóhelyeken szítottak „véres forrdalmat” a kínai központi kormányzat megdöntésére az egykori brit domíniumban. Az eljárást vezető bíró, Kvok Vaj-kin azt mondta: „még ha egy személyt is sikerül felbujtaniuk, Hongkong stabilitása és a lakosok biztonsága akkor is nagy károkat szenvedhetett volna”.

A bíróság ugyanakkor leszögezte, az elítéltek korukból adódóan speciális, fiatalkorúak számára fenntartott „kiképző központba” kerülnek, ahol letöltik a kiszabott három éves büntetésüket.

Szombati hírében a brit közszolgálati adó is megjegyzi: sokan, akik szembeszállnak a kínai kormánnyal, azóta börtönbe kerültek, és ezzel a politikai ellenzék nagy részét eltávolították. A demokráciapárti politikusok és aktivisták szerint a hongkongi szabadságjogokat korlátozó nemzetbiztonsági törvény betiltotta a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a kínai központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket is terrortámadásként értékelheti. Az elmúlt bő két év tapasztalata pedig azt mutatja, hogy Peking érdekes módon gyakran tartóztat le a jogszabályra hivatkozva olyan személyeket, akik különvéleményen vannak.

Ahogy arról már korábban lapunk is írt: Peking szépen lassan bedarálta Hongkongot. A Kína szája ízére szabott politikai rendszer, az új választási törvénnyel – amelynek értelmében csak Pekinghez „hű” jelöltek indulhatnak a választásokon –, illetve a nemzetbiztonsági törvény és ezzel összefüggésben az a mindenkori „lehetőség”, hogy rendfenntartás céljából Hongkong kérésére bármikor bevethető a kínai hadsereg a tüntetések megfékezésére jelzik, egyre kevésbé hihető, hogy még működik az „egy ország, két rendszer” elve. Egyre többen vélik úgy, hogy az 1997-ben megállapodott 50 helyett Kína 25 év alatt maga alá gyűrte Hongkongot, amit ez a mostani választás és eredménye is hűen tükröz.