Elkapta a koronavírust a világjárvány súlyosságát tagadó brazil elnök

Elkapta a koronavírust a világjárvány súlyosságát tagadó brazil elnök

Bolsonaro lóháton maszk nélkül a koronavírus-járvány kellős közepén 2020. május 31-én (Fotó: Reuters/Weslei Marcellino)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pozitív lett Jair Bolsonaro brazil elnök koronavírus-tesztje, ezt kedden ő maga jelentette be – írja a cnbnc.com. A világjárványt korábban kis megfázásként jellemző szélsőjobboldali politikusról egy nappal korábban derült ki, hogy a Covid-19 betegséghez hasonló tünetei voltak, ezért hétfőn mintát vettek tőle.

Jair Bolsonaro arról ismert, hogy a járvány tombolása közepette is előszeretettel mutatkozott maszk nélkül az őt ünneplő tömeg közepette. Most már napok óta nem érezte jól magát, 38 fokos láza volt, fejfájás gyötörte, köhögött és gyengének érezte magát, ezért a hétre minden programját lemondta. Ugyanakkor állítása szerint a röntgenfelvétel azt mutatta, hogy nincs tüdőgyulladása. Az elnököt közlése szerint hidroxiklorokinnal kezelik, amelyről több szakértő közölte, hogy nem használ a koronavírus ellen, s már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem végez kísérleteket vele. Bolsonaro azonban a jelek szerint továbbra is csodaszernek tartja.

Már márciusban is felmerült, hogy a brazil elnök koronavírus-fertőzött lehet. Akkor előbb arról írt a brazil sajtó, hogy pozitív lett Bolsonaro tesztje, de az elnök később tagadta ezt.

Latin-Amerika legnagyobb, 210 millió lakosú országában eddig több mint 1,6 millió fertőzöttet és 65 ezer halálesetet regisztráltak. Az országnak jelenleg nincsen egészségügyi minisztere: a járvány kitörése óta ketten is lemondtak, mivel a járvány elleni védekezés kérdéseiben nem értettek egyet az elnökkel.