Előre hozott választás lesz Ausztriában

Előre hozott választás lesz Ausztriában

Sebastian Kurz (Fotó: Sebastian Kurz Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ami sok, az sok – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat esti Facebook-élőjében, reagálva a koalíciós társ Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache botrányos videójára. Kurz bejelentette, hogy felbontják a koalíciót, és előre hozott választást kezdeményez az államfőnél.

Kurz szerint az FPÖ nem mutatott igazi akaratát a párt megváltoztatására. Már nem elegendőek a fejcserék – tette hozzá. Azt is mondta, hogy a koalíciós társnak több botránya is volt az utóbbi években, és hogy ezzel megakadályozza a tervezett reformjainak végrehajtását.

Megbukott Heinz-Christian Strache | Magyar Hang

Alexander van der Bellen szövetségi elnök nem sokkal később bejelentette, hogy Kurzhoz hasonlóan ő is elkerülhetetlennek látja az előre hozott választást, és azt ígérte, hogy a lehető leggyorsabban megszervezik azt. Hozzátette: vasárnap fogják megbeszélni a következő lépéseket.

Délután már több ezren tüntettek Bécsben a kormány lemondását követelve, miután péntek nyilvánosságra került egy 2017-es felvétel, amelyen Heinz-Christian Strache egy ibizai lakásban arról beszélt egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek, hogy titokban támogassa a pártját, cserébe pedig majd állami beruházásokat juttat számára.

Strache a videón arról beszélt, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne saját magának és pártjának Ausztriában, mint amilyen Orbán Viktornak van Magyarországon. Ehhez Heinrich Pecina segítségét vette volna igénybe Strache: „Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet.”

Szombat délután Strache lemondott mind alkancellári, mind pártelnöki posztjáról.