Az oroszok távozásra szólították fel az észt nagykövetet

Az oroszok távozásra szólították fel az észt nagykövetet

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország „totális russzofóbia” vádja miatt gyengíti diplomáciai kapcsolatait a NATO tag Észtországgal. Az orosz külügyminisztérium hétfőn kijelentette, hogy Észtország „szándékosan tönkretette” kapcsolatait Moszkvával, ezért felhívást intéztek az oroszországi észt nagykövet felé, hogy február 7-ig hagyja el az országot – írja a Reuters. Válaszul Észtország is távozásra utasítja az orosz nagykövetet.

A balti államok a NATO-szövetségesek azon csoportjába tartoznak, melyek határozottan kiállnak amellett, hogy az uniós államok Leopard harckocsikkal szolgáljanak Ukrajnának az orosz invázió elleni harcban. „Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, mivel Oroszország nagyszabású támadásokat tervez, és felszólítunk más, hasonlóan gondolkodó országokat, hogy növeljék Ukrajnának nyújtott segítségüket” – mondta Reinsalu észt külügyminiszter a közleményében.

Észtországgal való szolidaritásuk jeléül Lettország külügyminisztere is felszólította Oroszország rigai nagykövetét, hogy február 24-ig hagyja el az országot, jelentősen csökkentve ezzel a balti állam Moszkvához kapcsolódó diplomáciai kötelékeit.