Elutasították Navalnij fellebbezését, marad a 19 évnyi fegyházbüntetés

Elutasították Navalnij fellebbezését, marad a 19 évnyi fegyházbüntetés

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elsőfokú, általános hatáskörű fellebbviteli bíróság elutasította kedden Alekszej Navalnij ellenzéki politikus védelmének fellebbezését az ellene szélsőségesség ügyében meghozott ítélet ellen, amelynek értelmében 19 évi fegyházbüntetést kapott. 

„Változtatás nélkül helyben hagyandó a moszkvai városi bíróság 2023. augusztus 4-i ítélete, fellebbviteli panasznak való elégtétel nélkül” – áll a határozatban, amelyet az MTI idézett. A bíróság viszont annyit módosított Navalnij ítéletén, hogy az indoklásból törölte a „különösen veszélyes visszaeső” kitételt. Ennek a változtatásnak azonban nincs jogi következménye.

Az ügyvédek közölték, hogy a másodfokú ítélet figyelembevételével Navalnij most jogerőre emelkedett 19 éves büntetése 2038. december 2-án jár le. A moszkvai városi bíróság augusztus 4-én meghozott ítélete szélsőséges csoport létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, szélsőségességre való felbujtás, az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonása és a nácizmus rehabilitálása címén marasztalta el Navalnijt. Az utolsó három vádpont miatti büntetés letöltése alól elévülés miatt az elítélt felmentést kapott.

A Putyint bíráló 47 éves vádlottra az ügyész eredetileg 20 évi szabadságvesztést kért. Az elítéltnek a büntetést a rá 2021-ben csalás és a bíróság megsértése miatt kiszabott kilencéves szabadságvesztéssel együtt kell letöltenie. Navalnij, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a keddi tárgyaláson, az összes vádpontban ártatlannak vallotta magát. A tárgyaláson a sajtót csak az ítélethirdetésre engedték be.

A vádak mind Navalnij és környezete, mind a nyugati közvélemény szerint politikai indíttatásúak, és a céljuk a népszerű ellenzéki politikus elhallgattatása. Mint korábban megírtuk, Navalnijt 2020-ban, Szibériában próbálták idegméreggel megölni, de a politikus életét sikerült megmenteni. Egy évvel később visszatért Oroszországba, ahol már a moszkvai Vnukovó reptéren letartóztatták. A politikus később éhségsztrájkkal próbálkozott. Moszkvától 240 kilométerre, a melekhovói börtön hatodik büntetőtelepén tartják fogva, itt alakítottak ki számára egy rögtönzött tárgyalótermet is, az eredeti ítéletet pedig zárt ajtók mögött hozták meg. Navalnij az augusztusi ítélet előtt a közösségi médiában azt üzente, hogy sztálinista típusú börtönbüntetésre számít, amelynek célja a potenciális másként gondolkodók megrémisztése.