Erdélyben vannak a drónok, amelyről kilőhették az iráni Szulejmani tábornokot

Erdélyben vannak a drónok, amelyről kilőhették az iráni Szulejmani tábornokot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Digi24 hírtévé információ szerint egy hadgyakorlat keretében az amerikai légierő az erdélyi Aranyosgyéresre vitte az MQ-9 Reaper drónokat. Ezen pilóta nélküli repülőgépek valamelyikéről Bagdad fölött kilőtték január elején azt a rakétát, amely végzett az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egység parancsnokával, Kászim Szulejmanival.

A drónok egy hivatalos amerikai-román hadgyakorlaton vesznek részt a Kolozsvártól nem messze lévő katonai repülőtéren. A gyakorlat neve Dacia Reaper 20, és azt szimulálják, mi a teendő, hogyan tudják a levegőből támogatni a földi csapatokat, ha a Fekete-tenger térségében konfliktus törne ki a fokozott orosz jelenlét miatt.

Légi megfigyelési, földi támogató és közös repülési feladatokat hajtunk végre a mi repülőgépeinkkel együtt – erősítették meg a televíziónak az aranyosgyéresi 71-es számú légibázis vezetői. Claudiu Degeratu katonai elemző pedig arról beszélt, hogy az amerikai-román közös hadgyakorlat része a NATO azon stratégiájának, hogy „eltántorítsák Oroszországot a Fekete-tengertől.”

A másodperc töredéke alatt döntött Trump az iráni tábornok likvidálásáról | Magyar Hang

Az amerikai elnök azt is elárulta, miért nem egyeztetett a Demokrata Párt képviselőivel a dróntámadás előtt.

A román hadsereg közleményében arról írt, a drónok érzékelői a földi célpontok azonosítása mellett képesek a hajók felderítésére is. A gyakorlat arra is jó, hogy a pilóta nélküli repülőgépeket hideg környezetben is kipróbálják.

Az amerikai hadsereg kötelékében egyébként összesen 195 darab MQ-9 drón szolgál.