Erdogan beleegyezett a svéd NATO-csatlakozásba

Erdogan beleegyezett a svéd NATO-csatlakozásba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan beleegyezik, hogy támogassa Svédország NATO-csatlakozási kérelmét – közölte Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője a BBC rendkívüli híre szerint. A főtitkár azt mondta, Erdogan biztosította arról, hogy a török parlament támogatni fogja a svéd kérelmet. Stoltenberg bejelentésére Erdogan és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök megbeszélése után került sor. A NATO-főtitkár „történelmi lépésről” beszélt, de hangsúlyozta, hogy „egyértelmű dátumot” nem lehet megadni arra vonatkozóan, hogy Svédország mikor csatlakozhat a katonai szövetséghez.

A tárgyalásokat követő közös nyilatkozatban Törökország, Svédország és a NATO hangsúlyozta, hogy Stockholm megváltoztatta a törvényeket, kiterjesztette a terrorizmusellenes együttműködést a Kurdisztáni Munkáspárt ellen, és újraindította a fegyverexportot Törökországba. Ankara és Stockholm megállapodott egy „új kétoldalú Biztonsági Megállapodás” létrehozásáról, és arról, hogy Svédország „ütemtervet fog bemutatni a terrorizmus minden formája elleni folyamatos harcának alapjaként”.

A kedden kezdődő litvániai NATO-csúcs előtt már csak két tagállam volt, akinek a támogatása hiányzott: Törökország és Magyarország, a szövetség célja pedig az volt, hogy a tanácskozás kezdetéig megszerezzék a hiányzó támogatást. A magyar kormány a Fidesz képviselőire fogta, hogy miért nem adta még áldását a csatlakozásra. A finn csatlakozás támogatását percekkel azt követően jelentette be a magyar kormánypárt frakcióvezetője még tavasszal, hogy Törökország beadta a derekát. A magyar Országgyűlés viszont most már nyári szüneten van, így ha dönteni akarnak, akkor rendkívüli ülést kell majd összehívni.

Erdogan eddig blokkolta a svéd csatlakozást, hétfőn már azt mondta, hogy a török uniós csatlakozás kérdésének újbóli megnyitását kéri cserébe, diplomáciai hírek szerint közben pedig az Egyesült Államok a régóta kért F–16-os vadászgépek leszállításának támogatását ígérte.