Erdogan köszönetet mondott Orbánnak

Erdogan köszönetet mondott Orbánnak

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfőn Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek kifejtette: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját.

A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, Orbán Viktor pedig azt mondta, nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten. Recep Tayyip Erdogan továbbá megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren –közölte Havasi Bertalan.

Magyar vétó akadályozta Törökország figyelmeztetését, pedig újabb menekülthullám fenyeget | Magyar Hang

Már szerda reggel közös nyilatkozatban akarta figyelmeztetni az Európai Unió Törökországot az észak-szíriai hadműveletekben rejlő kockázatokra, de Magyarország vétója miatt erre nem kerülhetett sor - derül ki a Spiegel internetes változatának cikkéből. A kedden összeállított szövegtervezetet a politikai és biztonsági tanács szerda délelőtti ülésén akarták volna kiadni, ám Magyarország nem támogatta azt, vétójához pedig semilyen magyarázatot nem fűzött.

Havasi vélhetően arra utalt, hogy Magyarország egy múlt heti luxemburgi tanácskozáson akadályozta annak a nyilatkozatnak az elfogadását, amelyben az Európai Unió Törökországot figyelmeztette volna az észak-szíriai hadműveletekben rejlő kockázatokra. Hazánk először vétót emelt a múlt hét szerda délelőtti tanácskozáson, majd délután inkább rábólintott.

Az uniós vezetők mélységesen felháborodtak a cinikus magyar lépésen. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter kifakadása szerint nem lehet, hogy Magyarország minden alkalommal blokkolja az uniót. „Ha egyetlen fontos történésre reagálva sem tudunk még nyilatkozatot sem kiadni, akkor megszűnünk létezni.”

Bakuban egyébiránt Erdogan megerősítette, hogy országa a nemzetközi közösség újabb felszólításai ellenére sem állítja le a múlt szerdán indított észak-szíriai hadműveletet, amelyet elsősorban az általa terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen folytat.
„Törökország eltökélt abban, hogy végigcsinálja az offenzívát. Amit elkezdtünk, azt végig is visszük" – fogalmazott az MTI összefoglalója szerint az elnök, hozzátéve, hogy Ankara nem áll el a katonai beavatkozástól, „bárki bármit is mond".