Erdogan: Ukrajna megérdemli a NATO-tagságot

Erdogan: Ukrajna megérdemli a NATO-tagságot

Recep Tayyip Erdogan török államfő (j) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Isztambulban 2023. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Murat Cetin Muhurdar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kétséges, hogy Ukrajna megérdemi a NATO-tagságot – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök, miután Isztambulban találkozott Volodimir Zelenszkijjel. A Guardian beszámolója szerint a török vezető egyúttal ismét sürgette a béketárgyalásokat. Jelezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan a jövő hónapban Törökországba utazik – az ukrán invázió óta először – és akkor személyesen is tájékoztatni fogja a tárgyalásokról, illetve fogolycserékről is egyeztetnek majd.

A CNN felidézte, hogy Erdogan kulcsfontosságúvá vált, mióta Oroszország tavaly februárban megindította a támadást. Segített közvetíteni a fekete-tengeri gabonaszállításban, az erre vonatkozó megállapodás azonban hamarosan lejár. Az elnök jelezte, hogy a meghosszabbításán dolgozik.

Zelenszkij a közös sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy Törökország támogatja Ukrajna csatlakozási kérelmét. Az ukrán elnök a héten a NATO-országokba látogatott, hogy támogatást szerezzen a jövő heti litvániai NATO-csúcstalálkozó előtt, ahol eldől, hogy országa csatlakozhat-e a szövetséghez. Zelenszkij csehországi látogatásán azt mondta, „egyértelmű jelzésre van szüksége, hogy Ukrajna tagja lesz a NATO-nak”. A NATO esetében a csatlakozási szabályok értelmében bármelyik tagállam megvétózhatja egy új ország csatlakozását.