Európai Bizottság: Magyarország nem teljesítette a költségvetési ajánlásokat

Európai Bizottság: Magyarország nem teljesítette a költségvetési ajánlásokat

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország nem hozott hatékony intézkedéseket az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács költségvetési ajánlásainak teljesítése érdekében – állapította meg szerdán közzétett jelentésében az Európai Bizottság.

Az MTI híre szerint a brüsszeli testület ezért azt javasolta a miniszteri tanácsnak, hogy fogadjon el módosított ajánlást azon jövő évi intézkedésekre vonatkozóan, amelyek segítenék a visszatérést a középtávú költségvetési cél eléréséhez vezető kiigazítási pályához. Románia esetében ugyanezt állapították meg a bizottsági szakértők.

A két országot a Stabilitási és Növekedési Paktum, azon belül az úgynevezett jelentős eltérési eljárás keretében vizsgálták. Ennek célja az, hogy figyelmeztetést adjanak ki a követelményektől való jelentős eltérés esetén, illetve segítsék a tagállamokat a költségvetési helyzet helyreállításában.

Mint arra a Hvg.hu emlékeztet, az Európai Bizottság már a nyáron kiadta azt a figyelmeztetését: nagyjából 400 milliárd forintos kiigazításra lenne szükség, mert most hiába megy jól a gazdaságnak, tartalékot kell képezni a rosszabb időkre is. A mostani jelentés szerint a nyári jelzés ellenére sem tett semmit a kormány. Más kérdés, hogy a testület csak megállapíthatja, hogy nincs rendben, ami történik, büntetni nem tud. Csupán azt javasolták a miniszteri tanácsnak, hogy fogadjon el módosított ajánlást, milyen intézkedésekre lesz szükség 2020-ban, hogy visszatérjünk a középtávú költségvetési cél eléréséhez vezető kiigazítási pályához.

Ami a többi országot illeti: az eurózónában kilenc tagállam – Németország, Írország, Görögország, Ciprus, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia és Ausztria – 2020-as büdzséjavaslata megfelel a szabályoknak az értékelés szerint. Észtország és Lettország nagy vonalakban megfelel az előírásoknak. Nyolc tagország – Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Szlovákia és Finnország – esetében viszont fennáll a kockázata annak, hogy jövőre nem teljesülnek a paktumban rögzített követelmények. Idén július óta egyetlen euróövezeti tagállam sem áll túlzottdeficit-eljárás alatt, ami 2002 óta most fordul elő először.