Euroszkeptikus az új baloldali norvég kormány, Norexitet emlegetnek

Euroszkeptikus az új baloldali norvég kormány, Norexitet emlegetnek

Fotó: Unsplash/Mikita Karasiou

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 13-án baloldali győzelemmel zárult a norvég választás, a Munkáspárt várhatóan a Norvég Középpárttal és a Szocialista Baloldallal lép koalícióra és alakít kormányt. Az eurointelligence cikke szerint az unióhoz fűződő kapcsolatokban is változás jöhet a választáson nyertes pártok euroszkepticizmusa miatt. Amiben egyetértenek, a brexit után ismerős lehet: túl sok jogkör került Brüsszelhez, egyre kevesebb a norvég parlament mozgástere, emellett jelentős összegeket kell befizetniük. A brexithez hasonló földindulásszerű szakításra azonban nem kell számítani, a győztes pártok egyelőre addig merészkedtek, újra kellene gondolni az EU-val fennálló megállapodást, vizsgálóbizottságokat kellene alakítani a folyamat megvitatására, előkészítésére. 

Norvégia az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagja, az EU-val kötött megállapodás alapján van hozzáférése a közös belső piachoz. A megállapodás értelmében fontos célkitűzés az európai gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, amelynek egyik eszköze a Norvég Alap. A 2014-2021-es időszakra ennek összege 2,8 milliárd euró volt, amelyet túlnyomórészt Norvégia finanszíroz, s amely igénybevételére 15 kedvezményezett ország, köztük Magyarország jogosult. Mint idén júliusban kiderült, hazánk nem hívhatja le a részére előirányzott pénzt, mert a kormány nem tudott megállapodni a donorországokkal a civil támogatási alap kezelőjéről.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Engem már nem lehet betiltani – Magyar Hang-ajánló

Engem már nem lehet betiltani – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bródy Jánossal, Orosz Annával, Tóth Gabival, Kemenesi Gáborral és Szakonyi Károllyal. Uradalom állami pénzből a Nyírségben. A Burkáéktól visszakövetelt pénz nyomában. Keresse a friss Magyar Hangot,  Bűvös Szakács-melléklettel!

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Pogátsa Árnyékot vet, de még így se, még vele se találjuk a hazai középosztályt