Felfüggesztett börtönre ítéltek egy volt francia minisztert

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy volt francia minisztert

Alain Griset (Fotó: Wikipedia, Teemo86)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott Franciaországban Alain Griset, aki 2020 júliusa és 2021 decembere között volt a kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter – számolt be róla a baloldali Le Monde. Három évre eltiltották őt közhivatal viselésétől is.

A párizsi fellebbviteli bíróság hiányos vagy félrevezető nyilatkozatért ítélte el, a vád szerint alábecsülte az öröksége értékét. Vagyonnyilatkozatában ugyanis nem számolt be róla, hogy 171 ezer eurója van részvény-megtakarítási tervben, illetve közvetlen részesedése a lottójátékokat üzemeltető Française des jeux-ben és a Natixis befektetési bankban.

Tavaly októberben elítélték már, akkor az ügyészség hat hónap felfüggesztett börtönt, illetve a közhivatal viselésétől három évre történő eltiltást kért. Griset azonban fellebbezett, így született meg a szerdai ítélet.

Alain Griset korábban több mint harminc évig taxisofőrként dolgozott, de úgy tűnik, azért éheznie nem kellett. Persze, nem is egyszerű autóvezetőként végezte dolgát, 1975-ben saját taxistársaságot alapított Lille-ben, majd tovább terjeszkedett más városokba. A politikusi pályával viszont megjárta a Jean Castex miniszterelnöki kinevezése után hatalomra kerülő Griset. Alig másfél évig dolgozott miniszterként, amikor pedig elsőként elítélte őt a párizsi büntetőbíróság 2021 decemberében, lemondott a tisztségéről.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.