Felmentették a Nobel-díjas újságírót az adócsalás vádja alól

Felmentették a Nobel-díjas újságírót az adócsalás vádja alól

A 2021-es Nobel-békedíjasok, Maria Ressa és Dmitrij Muratov (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maria Ressa fülöp-szigeteki újságíró, illetve az általa alapított Rappler független újság 2021-ben Nobel-békedíjat nyert a szólás- és sajtószabadság szolgálatáért. Resse korábban két évtizedig volt a CNN oknyomozó újságírója.

E tevékenységeitől csöppet sem függetlenül a Rodrigo Duarte vezette korábbi fülöp-szigeteki kormány mindent megtett a lejáratása, elhallgattatása és bebörtönzése érdekében. E célból adócsalási eljárást indítottak ellene 2018-ban, amely most Ressa győzelmével zárult: a bíróság felmentette a vádak alól.

Duarte és emberei azzal vádolták Ressát, hogy elkerülte az adó befizetését, amikor a lapjának külföldi befektetőitől tőkét gyűjtött. Ez több mint 2,5 millió dollárnak megfelelő befektetés volt, amit a kormány vádjai szerint az újságíró, illetve cége nem szerepeltettek az adóbevallásukban, így akár 35 évnyi börtön is kiszabható lett volna rá.

Ressa tagadta a bűnösségét, azt hangoztatva, hogy a kérdéses tranzakciók nem képeztek adóköteles jövedelmet. A fülöp-szigeteki adóügyi feljebb viteli bíróság mostani ítéletében kimondta, hogy az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy Ressa valóban bűncselekményt követett volna el, illetve bizonyítottnak látták, hogy a tranzakciókból Ressának és a lapnak nem származott jövedelme.

„Ma a tények győztek, az igazság győzött – jelentette ki Maria Ressa az ítélethirdetés után. – E vádak politikailag motiváltak voltak, a hatalommal való megátalkodott visszaélésként.”

(BBC)