Fémrudakkal és kövekkel estek egymásnak – Legalább húsz halott

Fémrudakkal és kövekkel estek egymásnak – Legalább húsz halott

Katonák az évtizedek óta vitatott státuszú Kasmír Pahalgam nevű városában (Fotó: BOMBMAN/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább 20 indiai katona vesztette életét a kínai és indiai határőregységek között kitört erőszaknak a két ország között fekvő vitatott határzónában – írja indiai kormányzati források alapján a Reuters. A helyszínen elhunyt három áldozat mellett később további 17 indiai katona halt bele sérüléseibe. A kisebb összetűzések nem szokatlanok a Himalája térségében. Ezúttal a Galván folyó magasan fekvő völgyében fémrudakkal és kövekkel harcoltak egymás ellen az indiaiak és a kínaiak.

A hadsereg szóvivője azt mondta, hogy az indiai és kínai erők időközben felhagytak a csatározással a térségben. A felek magas rangú képviselői tárgyalóasztalhoz ültek, hogy békés úton zárják le a konfliktust. 

Kína azt állította, hogy az indiai határőrök kétszer is illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat. A kínai ellenőrzés alatt álló, Akszai Csin nevű területről indiai részre átfolyó Galván folyó völgyébe május elején érkeztek a kínai katonák, amire válaszul India is több ezer katonát mozgósított. A kínai csapatok többszöri felszólítás után sem távoztak, a kínai és indiai katonák azóta többször összeverekedtek, kővel dobálták egymást, és össze-összeszólalkoztak.

Szakértők egy része most attól tart, hogy a mostani civakodás mögött mélyebb feszültségek áll, amelyek a jövőben tovább bonyolíthatják a világ két legnépesebb országának kapcsolatát. 

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem egy magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, s ezért Indiához kell tartoznia.