Ferenc pápa még 2013-ban aláírta a lemondó nyilatkozatát

Ferenc pápa még 2013-ban aláírta a lemondó nyilatkozatát

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren hívők között. Illusztráció. (Fotó: Alfredo Borba/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa még 2013-ban aláírta lemondó nyilatkozatát arra az esetre, ha súlyos és állandó egészségi problémák miatt képtelenné válna teljesíteni a pápasággal járó kötelezettségeit – derült ki egy vasárnap megjelent interjúból. A katolikus egyházfő az ABC spanyol lapnak arról beszélt, ezt az ominózus levelet az akkori vatikáni államtitkárnak, Tarcisio Bertone bíborosnak adta át. A XVI. Benedek pápa által kinevezett Bertone még hat hónapig volt vatikáni államtitkár Ferenc 2013. március 13-i megválasztását követően.

A hvg.hu által is idézett Ferenc pápa korábban többször beszélt arról, lemondana, ha egészségügyi okokból képtelenné válna irányítani az 1,3 milliárd hívővel rendelkező római katolikus egyházat. Az egyházfő – aki egyébként szombaton ünnepelte 86. születésnapját – térdproblémáit leszámítva egyelőre jó egészségnek örvend.

A pápa háromszor utazott külföldre az elmúlt fél évben. A tervek szerint legközelebb, 2023. január 31-e és február 5-e között a Kongói Demokratikus Köztársaságba, illetve Dél-Szudánba látogat el.