Ferenc pápa szeptemberben Kijevbe látogathat

Ferenc pápa szeptemberben Kijevbe látogathat

Ferenc pápa a hívőket köszönti heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2022. június 1-jén. (MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa Kijevbe tervezett látogatásáról volt szó a katolikus egyházfő és a vatikáni ukrán nagykövet találkozóján. A diplomata, Andrij Juras szombaton a Twitter-fiókján számolt be a megbeszélésről. A nagykövet szerint a „régóta napirenden szereplő” témákat érintették, köztük a katolikus egyházfő látogatását Ukrajnában.

„Ukrajna minél előbb találkozni akar, és üdvözölni akarja a Szentatyát, akár még kazahsztáni látogatása előtt” – írta Ukrajna diplomáciai képviselője.

Andrij Juras az Askanews olasz hírügynökségnek megerősítette, hogy Ferenc pápa látogatására már azelőtt sor kerülhet, hogy az egyházfő szeptember 13-án Kazahsztánba utazik, ahol részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán. Az eseményen lehetőség adódhat a pápa és Kirill moszkvai ortodox pátriárka közötti találkozóra.

Ferenc pápa pénteken a Vatikánban Antonyij Volokolamszki metropolitát fogadta, aki júniustól Hilarion metropolitát helyettesíti a moszkvai egyház külső kapcsolatokért felelős osztálya élén. Antonyij metropolita az orosz ortodox pátriárka legközelebbi munkatársának számít.

(Ahogy olvasóink láthatják, az MTI „helyettesítésről” írt, ám Hilariont (a Moszkvai Patriarchátus Magyar Ortodox Egyházmegyéje inkább az Ilarion írásmódot részesíti előnyben) valójában az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa 2022. június 7-i rendeletével leváltotta az egyház Külső egyházi kapcsolatok Osztálya elnöki tisztségéből (ez lényegében az Orosz Ortodox Egyház „külügyminiszteri” posztja), a Szent Szinódus állandó tagságából és a Budapest-magyarországi Egyházmegye kormányzójává nevezte ki. Az Orosz Ortodox Egyház belső életének ismerői szerint azért száműzték Budapestre Ilarion metropolitát, mert roppant óvatosan ugyan, de nem követte az egyház vezetője, Kirill moszkvai pátriárka keményvonalas álláspontját az ukrán-orosz háború ügyében. Maga a metropolita szűkszavúan úgy nyilatkozott lefokozásáról: „ez az, amit a jelenlegi szociopolitikai környezet megkíván.” A Moszkvai Patriarchátus Magyar Ortodox Egyházmegyéjének mindössze 3500 hívője lehet. – a szerk.)

Ez volt az első személyes találkozó a katolikus egyházfő és a moszkvai patriarkátus képviselői között az ukrajnai háború február 24-i kirobbanása óta Ferenc pápa és Kirill pátriárka internetes videóösszeköttetésben egyeztetett egymással március 16-án.

Ferenc pápa az ukrajnai háború kirobbanása másnapján, február 25-én a Vatikánból átsétált Oroszországnak a pápai államhoz közeli szentszéki nagykövetségére, hogy személyesen fejezze ki aggodalmát a konfliktus miatt.

Február 26-án az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel beszélt telefonon, akivel márciusban, majd nyár elején is egyeztetett. Ferenc pápa az utóbbi hónapokban többször is úgy nyilatkozott, hogy kész Kijevbe és Moszkvába is ellátogatni, ha erre lehetőség adódik. 

(MTI)