Fogolycseréről és humanitárius szünetről állapodott meg Izrael és a Hamász

Fogolycseréről és humanitárius szünetről állapodott meg Izrael és a Hamász

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni támadásakor a Kefar-Aza kibucból túszként Gázába hurcolt gyermekeket ábrázoló fényképeket ragaszt ki egy nő Tel-Avivban 2023 (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkevesebb ötven izraeli gyerek, illetve nő szabadulhat ki a Gázai övezetet uraló iszlamista terrorszervezetek fogságából a katari közvetítéssel megkötött fogolycsere-megállapodás alapján.

Ezért cserébe Izrael négynapos tűzszünetet tart a Hamász ellen vívott Gázai övezeti háborúban, és szabadon bocsát százötven olyan embert – palesztin nőket, illetve 18 év alattiakat –, akit „biztonsági okból” börtönzött be, és akinek „nem tapad vér a kezéhez”, vagyis nem vett részt izraeliek életére törő terrorakcióban. A tűzszünet idején, naponta hat órán át Izrael drónokról sem követheti a Hamász és a többi iszlamista szervezet mozgását az övezetben. A megállapodás szerint az övezetbe beléphet élelmiszert és orvosi segélyt szállító háromszáz teherautó.

A Hamász az első ötven túsz átadása és a négy nap lejárta után a továbbiakban három napon át egy-egy újabb tűzszüneti napért cserébe, naponta tízes csoportokban szabadon engedhet további ötven izraeli túszt. Izrael a megállapodás szerint nyilvánosságra hozza a szabadon bocsátani tervezett palesztinok nevét, de az izraeli törvények szerint szabadon engedésük ellen huszonnégy órán belül fellebbezni lehet bíróságon. A megállapodást órán át tartó vita után szerda hajnalban hagyta jóvá Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya. Az nem világos, mikor térhetnek haza az első tűszok, a 13-as kereskedelmi tévé úgy becsüli, hogy leghamarabb csütörtök este, Katar szerint 24 órán belül.

A Hamász is bejelentette a fogolycsere-egyezmény részleteit – közölte az izraeli média szerdán. A Hamász közzétette jelentés szerint ötven, Gázában fogva tartott izraeli szabadon engedéséért Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket helyez szabadlábra a börtönökből. A terrorszervezet szerint a négynapos tűzszünet idején az övezet déli részén teljesen leállítanak minden légiforgalmat, a hírszerzést szolgáló eszközöket is beleértve, az északi részen pedig napi hat órára lesz érvényes ugyanez. A Hamász azt is közölte, hogy engedélyezik a gázaiak közlekedését a Gázai övezet déli részéről észak felé a Szaladin úton – azon a humanitárius folyosón, amelyet Izrael az északon élő gázaiak délre evakuálására jelölt ki. A szervezet az is bejelentette, hogy humanitárius segélyt, egészségügyi felszerelést és üzemanyagot szállító kamionok százait engedik be a sávba a kedden megszületett egyezmény alapján.

Az Izraeli igazságügyi minisztérium szerda reggel közzé tette háromszáz olyan palesztin fogoly nevét, akik szabadon bocsáthatók a túszokról született egyezség keretében. Az egyezmény első szakaszában Izrael mintegy százötven palesztin szabadon bocsátására vállalt kötelezettséget az első ötven izraeli túszért, de tűzszüneti napokért és palesztin rabokért cserébe további ötven izraeli fogoly felkutatását és elengedésével újabb százötven fogoly elengedését is elérhetik.

Arról, hogy hogyan látja a mostani konfliktust a Hamász október 7-ei támadásának egyik izraeli túlélője, itt olvashatnak